Invitata Simonei din această ediție la Hello Sănătate TV este dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competență în apifitoterapie, care ne vorbește despre motivele pentru care ne dor articulațiile la schimbarea condițiilor meteo.
Meteosensibilitatea – mit sau realitate?
Biometeorologia este știința care a studiat acest domeniu și are dovezi științifice, mai ales în ultimii 30 de ani, care au demonstrat că organismul uman este influențat de anotimpuri și condiții meteo ca ploaie, soare, activitatea seismică sau explozii solare. Organismul se simte bine la o temperatură cuprinsă între 21 și 23°C, cu o umiditate potrivită și o cantitate considerabilă de lumină. Orice parametru care se modifică ne afectează fizic, emoțional și psihic. Doar aproximativ 20% din populația lumii nu resimte că este influențată de vreme, restul suntem meteosensibili, deci reacționăm prin modificări ale stării afective, tulburări ale apetitului sau dureri de cap.
Deși suntem tentați să credem că aceste influențe se manifestă doar la persoanele în vârstă, realitatea este alta. Nu sunt afectați doar cei aflați la vârsta a treia, ci și tinerii care sunt foarte activi, nu se odihnesc suficient, stau mult în casă, consumă alimente cu un conținut ridicat de aditivi sau sunt foarte stresați.
Cum ne sunt influențate articulațiile de către starea vremii?
Motivul pentru care ne simțim rău înainte de schimbările meteorologice este că suntem mai influențați de modificările presiunii atmosferice sau ale umidității. Articulațiile au un lichid cu o presiune care este în concordanță sau în disonanță cu presiunea atmosferică. De asemenea, articulațiile au terminații nervoase cu receptori care sunt influențați și captează aceste modificări atmosferice. De la simple dureri până la umflarea articulațiilor, mobilitatea este afectată, iar toate aceste reacții sunt din ce în ce mai frecvente, fiind remarcate și în rândul copiilor care mănâncă nesănătos. Meteosensibilitatea apare și în cazul persoanelor care au suferit fracturi sau intervenții chirurgicale.
Ce facem când avem astfel de probleme?
Recomandarea dr. Ruxandra Constantina este să se acorde o atenție ridicată alimentației. Există alimente cu rol antiinflamator precum pește, ulei de pește, fructe de mare, cruciferele (varză, brocoli), avocado, ananas, papaya, pentru că au enzime care îmbunătațesc digestia, fructele de pădure, rodia, fructele oleaginoase și preparatele apicole. De asemenea, sunt recomandate și condimentele (ghimbir, turmeric, rozmarin, scorțișoară, busuioc și salvie). Mișcarea și hidratarea sunt foarte importante și puteți bea, pe lângă apă, ceai verde, de ghimbir, de turmeric. Starea emoțională este un factor care trebuie luat în calcul. Dacă suntem nervoși ne accentuăm durerile articulare. Kinetoterapia cu un specialist este esențială.
Ascultând dialogul dintre Simona și invitata ei, puteți afla despre meteosensibilitate, cum ne influențează vremea starea articulațiilor și ce putem face dacă ne confruntăm cu asemenea probleme.
Dacă doriți să urmăriți întreaga emisiune, o puteți face accesând linkul disponibil la începutul acestui articol.
Vizionare plăcută!