Despre toate acestea, dar și despre aspectele de care avem nevoie să ținem cont pentru a ne alege partenerul sau partenera potrivită cu care să ne căsătorim, aflăm de la Gena Rusu, instructor și terapeut holistic, invitata Luanei la Hello Sănătate TV.
Căsătoria – nu doar un pas la nivel formal, ci și o schimbare la nivel subconștient
Sună destul de simplu. Cunoaștem o persoană, ne îndrăgostim, o vedem ca pe un soare, o divinizăm, o adorăm, îi spunem că o iubim și că nu putem trăi fără ea, apoi starea de „îndrăgostire” începe să dispară. Așa ne trezim și ne dăm seama că ne deranjează sau enervează tot ce face și tot ce putem face este să ne depărțim. Și nu despărțirea este problema, ci faptul că nu conștientizăm că ceea ce nu ne place la celălalt este exact ceea ce nu ne place la noi. Iar dacă o altă persoană vine în viața noastră și noi rămânem cu aceleași blocaje pe care le aveam și în relația anterioară, lucrurile se vor repeta la nesfârșit, până când decidem să facem o schimbare cu noi înșine.
Așa se naște frica de responsabilitate, care nu numai că ne ține blocați într-un cerc al relațiilor eșuate, dar ne ține și într-o stare de nefericire, chiar dacă nu întotdeauna ne place să recunoaștem. Sunt foarte multe cupluri care locuiesc împreună, se comportă ca un soț și o soție, dar cu toate acestea evită să facă pasul cel mare. Și, chiar dacă în aparență consideră că ei se iubesc oricum și nu au nevoie de o unire oficială a destinelor, de fapt căsătoria este cea care oferă și certitudine, dar și siguranță la nivel subconștient, adică practic, începi să iei în serios viața, fără să mai fugi ca un copil de responsabilități.
Pentru a putea să îl iubești pe celălalt, ai nevoie să te iubești întâi pe tine
Auzim foarte des oameni care spun că partenerul îi completează, îi fac să fie „întregi”, relația le dă mai multă claritate și mai mult sens. Dar dacă persoana respectivă dispare dintr-o dată, tu cu ce rămâi? Ești obișnuit să te desconsideri, să te judeci pentru tot ce faci, să te consideri urât/ă doar pentru că ți-a ieșit un coș pe frunte, să nu îți placă ridul care a apărut peste noapte sau că crezi că nimeni nu te place pentru că ai burtică, ești scund/ă sau prea înalt/ă. De aceea întrebarea care se naște este: Cum poate altcineva să te placă și să te aprecieze dacă tu nu faci asta cu tine însuți/însăți?
Pentru că, inevitabil, în momentul în care tu te desconsideri, iar celălalt îți va face constant complimente, nu numai că vei ajunge să te enervezi că te tot complimentează, dar și persoana cealaltă, văzând că nu are cu cine, se va sătura la un moment dat și va abandona „lupta”.
Care sunt principalele subiecte ale emisiunii?
- Competiția în relația de cuplu. Cât de nocivă este?
- Cât de mult contează compromisurile pentru binele relației?
- Acceptăm partenerul așa cum este sau încercăm să îl schimbăm așa cum considerăm noi?
- De ce atunci când ne dorim ca partenerul să se schimbe, de fapt motivul nemulțumirii este chiar la noi?
- Cât de important este ca partenerii să „vorbească aceeași limbă”, a iubirii?
- Cum ne dăm seama că sufletul nostru are nevoie să fie singur sau să împartă dragostea într-o relație de cuplu?
La ce să fim atenți atunci când ne alegem soțul/soția? Aflăm din emisiunea aflată la începutul acestui articol.
Vizionare plăcută!