De multe ori, goana după cumpărături și lipsa timpului îngreunează alegerea noastră corectă a produselor și ingorăm regula „citește eticheta”, astfel punem în coș ce ne vine la mână.
De asemenea, din varietatea sortimentelor alimentare disponibile pe piață, parcă nici nu mai știm ce să alegem. În această direcție, pentru a împlini necesitatea alegerii produselor corecte și a ne ușura cumpărăturile s-a născut sistemul Nutri-Score, numai bun pentru a putea identifica valoarea nutritivă a alimentelor pe care dorim să le achiziționăm. Astfel, totul devine mult mai simplu, ușor de înțeles și mai ales salvăm timp prețios.
Simona Dragomir și invitata sa, dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competență în apifitoterapie, vin la Hello Sănătate TV cu o nouă ediție educativă, de data aceasta, despre ce înseamnă o alimentație sănătoasă, ce este noul sistem Nutri-Score și o recomandare delicioasă.
Ce este sistemul Nutri-Score?
Sistemul Nutri-Score a fost dezvoltat pentru a simplica alegerile noastre și pentru a urma un mod de a ne hrăni cât mai sănătos. Nutri-Score este un sistem de etichetare, foarte lizibil, fiind pe partea din față a ambalajului sau etichetei, ce ajută la identificarea valorii nutritive a unui produs alimentar. Afișajul colorat, în 5 culori – numit și semaforul alimentelor – încadrează din punct de vedere al conținutului nutrițional alimentele în litere de la A la E și promovează alimentația sănătoasă.
Clasificarea alimentelor versus sistemul Nutri-Score
Nutri-Score este calculat cu ajutorul datelor nutriționale înscrise pe ambalaj prin raportare la 100 g de produs. Ingredientele și nutrienții se delimitează în două categorii: elementele nefavorabile, al căror exces este considerat nesănătos (calorii, zaharuri, sodiu și acizi grași saturați), respectiv ingredientele favorabile (fructe, leguminoase, nuci, uleiuri calitative, proteine și fibre).
În funcție de rezultatul calculului, produsele se încadrează astfel:
A – verde închis și B – verde deschis – aceste produse sunt importante și este indicat să le consumăm cât mai des. Așadar, verdele este culoarea cea mai sănătoasă, această categorie de alimente având o compoziție echilibrată, fără adaosuri de substanțe artificiale, sare, zahăr, grăsimi sau E-uri.
C – galben – aceste produse sunt recomandate cu moderație.
D – portocaliu și E – roșu – consumul acestor alimente ar trebui limitat sau cât mai rar incluse în alimentație.
Avantajele Nutri-Score
Principalul avantaj ar fi acela că acest sistem de etichetare este facil de înțeles, influențând într-un mod benefic deciziile noastre alimentare și ajutându-ne să ne hrănim sănătos.
De asemenea, compararea alimentelor se face mult mai ușor pentru că mereu va fi evaluată aceeași cantitate de produs.
Principiul simplu ce stă la baza Nutri-Score optimizează consumul alimentelor, adaptat fiecărei categorii, prevenind apariția unei multitudini de boli.
Produsele Topoloveni – bunătate curată
Produsele Topoloveni sunt produse premiate, care au siguranța calității. Metoda de preparare a produselor păstrează savoarea alimentelor, dar și principiile nutritive, pe lângă ingredientele proaspete, fără chimicale, E-uri, arome artificiale, aditivi sau conservanți..
Conținutul de fibre este menținut mult mai bine, păstrând, pe lângă vitamine și minerale, și substanțele biologice active, care acționează și ne mențin sănătatea, ne energizează și ne tonifică ființa. La Topoloveni, mai întâi se gătește, apoi se conservă mâncarea prin sterilizare.
În cadrul emisiunii discutăm despre:
- Ce este sistemul Nutri-Score? Cum citim „semaforul culorilor” și ce înseamnă fiecare culoare din acest sistem?
- Ce alternative sănătoase avem pentru a ne îndulci în perioada postului și nu numai? Sunt aceste produse prietenoase pentru bebeluși? Cum sunt preparate produsele pentru a-și păstra proprietățile?
- Cum putem beneficia în urma consumului produselor sănătoase, fără zahăr adăugat? Cine le poate consuma?
Vă invităm să urmăriți emisiunea despre această temă, în link-ul regăsit la începutul acestui articol și vă lăsăm să descoperiți totodată bunătățile de la Topoloveni!
Vizionare rodnică!