Sănătate integrativă, Video

8 cauze pentru care suferi de energie scăzută – VIDEO

Autor:

Bine te-am găsit, sunt Raluca Schachter și azi îți voi împărtăși despre cauzele reale din spatele energiei scăzute de care suferă un număr foarte mare al populației; cauze pe care le văd des și în practica mea.

Vezi toate articolele despre:
Ashwagandhacurcuminăobosealărhodiolastres

Oboseala constantă a devenit atât de comună, încât multe persoane au învățat să trăiască cu acest simptom sau îl atribuie vârstei sau îl suprimă cu stimulante cum ar fi cafeaua. Dar, cu siguranță, nu este normală din punct de vedere biologic. Așadar, care sunt cauzele reale?

1. Dezechilibre în macronutrienți

Corpul tău funcționează cu ajutorul acestor macronutrienti – proteine, grăsimi, carbohidrați și ai nevoie de un raport adecvat între acestea pentru a obține maximum de energie.

Unul dintre cele mai frecvente dezechilibre de macronutrienti pe care îl observ este consumul redus de grăsimi sănătoase și excesul de zaharuri din carbohidrați. În acest mod se vor produce dezechilibre glicemice, care vor rezulta în oboseală accentuată, dar și în schimbări de dispoziție, iritabilitate, rezistență la pierderea în greutate.

2. Dezechilibre nutriționale

Dezechilibrul mineralelor se află la baza tuturor afecțiunilor și simptomelor negative, în orice organism.

Deficiențe comune care stau la baza oboselii cronice sunt deficiențe în vitaminele Bdeficiențe de fier, magneziu, potasiu, cupru. Aceste dezechilibre pot fi corect determinate cu ajutorul analizei minerale tisulare și o interpretare funcțională a analizei de sânge.

3. Dezechilibre glicemice

Când ai un nivel constant de zahăr în sânge, vei avea un nivel constant de energie, fără fluctuații dramatice.

Când zahărul din sânge fluctuează, corpul tău se luptă pentru a încerca să-l regleze. Poți începe să te simți rău, obosit, amețit, leșinat sau epuizat. Aceste simptome se pot agrava pe măsură ce zahărul din sânge crește sau scade la valori periculoase, deoarece corpul tău fie va încerca să obțină mai mult zahăr din alimentație, fie îți va inunda sistemul cu hormoni, pentru a încerca să-ți aducă glicemia la un nivel stabil.

Primul pas pe care trebuie să îl întreprinzi în a rezolva această situație este detectarea corectă a stării tale glicemice, cu ajutorul unei interpretări funcționale a analizei de sânge. Apoi va trebui să îți modifici planul alimentar în așa fel încât să corespundă cerințelor tale unice nutriționale, să se potrivească metabolismului tău și să îți ofere nutrienții necesari pentru a menține un nivel glicemic stabil. Poți desigur adauga și diverși nutrienți și suplimente cu rol de echilibrare glicemică, în funcție de ce ai nevoie: crom, scorțișoară, pepene amar, gymnema sylvestre și altele.

4. Dezechilibre în microbiomul intestinal

Nu trebuie neapărat să ai simptome intestinale vizibile pentru a avea o problemă cronică la nivelul intestinului. Axa intestin-creier este o rețea complexă de comunicare între aceste două sisteme de importanță vitală atunci când este vorba de nivelurile de energie.

Dacă corpul tău suferă de infecții cu paraziți sau alți patogeni, de sindromul intestinului hiperpermeabil, suprapopularea bacteriană a intestinului subțire (SIBO), reactivități alimentare, sau doar dezechilibre în bacteriile intestinale (disbioză), acestea îți pot afecta semnificativ energia.

5. Inflamație și toxicitate

Din cauza faptului că suntem bombardați cu materiale toxice la tot pasul, din alimentație, medicamente, apă, aer, sol, organismul nostru poate deveni toxic, iar celulele pierd resursele necesare pentru a se autodetoxifia.

Prin efortul organismului de a se menține sănătos, acesta va încerca să elimine toxine atunci când i se va oferi ocazia – nu este chiar o treabă așa de simplă, ținând cont că organismul nostru este format din peste 100 de miliarde de celule. Aceasta poate fi o povară în plus pentru organele de detoxifiere deja slăbite… și desigur determină o stare și mai accentuată de oboseală.

Dar oferind organismului toți nutrienții necesari pentru a putea face față eliminării de toxine (care otrăvesc, slăbesc și alterează funcțiile metabolice), se poate oferi un mediu pentru a facilita tendința naturală, înnăscută a organismului de a manifesta sănătate optimă… dacă i se îngăduie!

6. Dezechilibre hormonale

Diferitele sisteme ale corpului nostru comunică printr-o rețea inteligentă de căi hormonale. Un sistem endocrin (hormonal) care funcționează corect este esențial pentru un nivel bun de energie. Două disfuncții ale căilor hormonale relativ frecvente pe care le găsesc la persoanele care se luptă cu un nivel scăzut de energie sunt oboseala glandelor suprarenale și funcția tiroidiană scăzută. 

Adaptogenele sunt suplimente esențiale pentru echilibrarea hormonală și le recomand tuturor persoanelor cu care lucrez. Cele mai eficiente și cunoscute sunt ashwagandha, rhodiola, ginseng, schisandra, cât și ciupercile medicinale.

7. Probleme cu somnul

Un somn de proastă calitate sau insuficient determină nu numai efecte fizice, cum ar fi reflexele mai lente și slăbiciunea musculară, dar și efecte emoționale, cum ar fi iritabilitate, dificultăți de concentrare, memorie slabă și dureri.

Când nu dormi suficient pentru că ai un nivel de stres constant în viața ta și în organism, nivelul de cortizol crește peste nivelul normal și scade nivelul melatoninei. Acest lucru te face să te simți și mai neliniștit și să ai dificultăți în a adormi, cât și insomnii.

 8. Disfuncții mitocondriale

Sub influența unei infecții virale, mitocondriile suferă o pierdere a integrității structurale și a funcției și pot declanșa un răspuns imunitar care activează producția de inflamazomi, care pot contribui la autoimunitate și reacții inflamatorii. Influența virală asupra activităților mitocondriale poate duce la un nivel de energie scăzut, cât și exces de specii reactive de oxigen.

Printre micronutrienții esențiali care susțin sistemele energetice metabolice se numără: coenzima Q10L-carnitinăacid alfa lipoic și vitaminele Bresveratrol, rhodiola și curcumina.

În încheiere, sper ca aceste informații să te ajute să faci schimbări importante pentru sănătatea ta și nivelul tău de energie! Aștept comentariile tale pe pagina noastră de Facebook Hello Sănătate și pe canalul YouTube! Sănătate și pe curând!

Etichete articol:
Ashwagandhacurcuminăobosealărhodiolastres
Articolul anterior
O plantă minune, ce te ține departe de stres! – VIDEO
Articolul următor
Cum abordăm sindromul long-COVID? – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Sănătate integrativăVideo