Invitatul Luanei la Hello Sănătate TV, dr. Ciprian Maftei, medic specialist oftalmologie, ne explică mai multe despre diabet, de la importanța depistării din timp, având în vedere că nu prezintă simptome, până la complicațiile care pot apărea.
Câteva informații despre diabet
Diabetul înseamnă o glicemie foarte mare, adică nivelul de zahăr din sânge este foarte ridicat, motiv pentru care acesta nu mai ajunge să hrănească celulele, rămânând în fluxul sanguin. Pe de-o parte, din cauza diabetului sunt afectate vasele mici de sânge, ca mai apoi să se extindă la nivelul rinichilor, inimii și ochilor.
Sunt multe persoane care suferă de diabet, mai exact, în urma unui studiu desfășurat în anul 2018, s-a dovedit că sunt 425 de milioane la nivel mondial, iar acest număr se preconizează că va crește la 630 de milioane, până în anul 2045. Motivul pentru care numărul diabeticilor continuă să crească? În principal, stilul de viață este element decisiv, dar și moștenirea genetică.
Așadar, este important:
- Ce mâncăm
- Cum mâncăm
- Cât de stresați suntem
- Dacă facem sau nu mișcare
La cât timp după depistarea diabetului pot apărea complicații oculare?
Evoluția diabetului, așa cum spuneam și mai sus, ține foarte mult de stilul de viață și de modul în care pacientul aplică sfaturile oferite de medicul specialist. Cu toate acestea, complicațiile oculare pot apărea în unul-doi ani, dar și după mai mulți ani, în funcție de fiecare pacient în parte.
Cele mai importante complicații sunt:
- Retinopatia diabetică
- Glaucomul
- Cataracta
Având în vedere faptul că singura afecțiune reversibilă este cataracta, care se poate rezolva prin operație, atenția trebuie întreptată către retinopatia diabetică și glaucom care, depistate din timp, pot fi ținute sub control.
Urmărind emisiunea, veți putea afla:
- Ce este diabetul zaharat?
- Care sunt tipurile de diabet zaharat?
- Care sunt valorile normale ale glicemiei?
- Care sunt complicațiile oculare care pot apărea în urma diabetului?
- Cum putem să păstrăm diabetul sub control?
Vă invităm să urmăriți întreaga emisiune, aflată la începutul acestui articol.
Vizionare plăcută!