În această emisiune, Simona Dragomir discută alături de dr. Ștefan Jianu, medic primar chirurgie generală, competență în chirurgie laparoscopică, despre ce sunt trombozele venoase și cât de grave pot fi dacă nu sunt monitorizate și tratate.
Ce sunt trombozele?
Trombozele reprezintă formarea unui cheag, care se numește și tromb, în interiorul unui vas de sânge. În funcție de zona în care se formează respectivul cheag, există mai multe tipuri de tromboze.
Pe de-o parte, vorbim despre trombozele venoase, care se produc în momentul în care se astupă o venă cu un cheag. Acestea se formează în diferite circumstanțe și au 3 mecanisme:
- Staza venoasă – sângele stă pe loc în vene – se întâmplă cel mai des din cauza staționării și lipsei mișcării – în mașină, autobuz, avion, în locuri înguste.
- Lezarea endoteliului (peretelui interior al venei) – din cauza traumelor sau a diverselor manevre chirurgicale.
- Modificări ale coagulabilității sangvine – coagularea se poate modifica sub acțiunea mai multor factori: predispoziție genetică (trombofilii moștenite), modificări dobândite din cauza anumitor boli (cancer), arsuri, traume, cauze legate de comportament: obezitate, sedentarism, fumat.
În afară de trombozele venoase, mai există și tromboze cardiace, adică se formează cheaguri de sânge la nivelul inimii, dar mai pot fi și la nivelul creierului și în capilare.
Mai multe tromboze în sezonul cald?
De ce numărul persoanelor cu tromboze venoase crește vara? Fiind temperaturi foarte ridicate, riscul deshidratării este unul foarte ridicat și, de multe ori, cantitatea de apă pe care o bem nu este suficientă. În plus, transpirăm foarte mult, deci sângele devine tot mai vâscos, iar riscul de tromboză este din ce în ce mai mare.
Rezolvarea? Bineînțeles, cea mai bună soluție este să ne hidratăm corespunzător, însă este bine de știut că medicamentele cu efect contraceptiv sunt răspunzătoare de creșterea riscului de a face tromboză, motiv pentru care se recomandă înlocuirea lor cu alte mijloace de contracepție.
Urmărind emisiunea, veți putea afla:
- Ce este tromboza? Câte tipuri de tromboză există?
- Care sunt cauzele care determină apariția tromboflebitei?
- Care sunt simptomele acestui tip de afecțiune?
- Ce riscuri implică trombozele venoase?
- Care sunt consecințele netratării tromboflebitei?
- Cum reacționează sistemul circulator la virusul SARS-CoV-2?
- Sunt predispuse la tromboze venoase în urma COVID-19 doar persoanele cu afecțiuni cardiovasculare preexistente sau și persoanele sănătoase?
- Ce tratament este indicat, atât pentru prevenirea, cât și pentru tratarea tromboflebitei?
Vă invităm să urmăriți întreaga emisiune, aflată la începutul acestui articol.
Vizionare plăcută!