Invitata Simonei Dragomir din această emisiune, dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competență în apifitoterapie, vine cu cele mai importante informații despre steatoză și prevenirea acesteia.
Steatoză/ ficat gras/ încărcarea cu trigliceride a ficatului – problemă majoră de sănătate
Steatoza este o problemă de sănătate, răspândită deopotrivă la femei și la bărbați, iar în ultimul timp și în rândul copiilor. Favorizată de un stil de viață nesănătos și nu numai, steatoza este de două tipuri:
- Steatoză de tip alcoolic – apare în momentul în care consumăm alcool în cantități mari;
- Steatoză non-alcoolică – în principal apare din cauza unui stil de viață nesănătos, mâncare proastă, multă, aditivată, de tip fast food sau apare în cadrul unor boli: prediabet, diabet, hipertensiune arterială, la persoanele care au un nivel crescut de trigliceride sau de colesterol seric. Poate apărea în urma unor tratamente pentru boli grave de tip cancer sau chiar boli cardiovasculare.
Care sunt simptomele steatozei?
De multe ori, steatoza presupune simptome nespecifice, oboseala, astenia, jenă în partea dreaptă, digestie dificilă, senzație de greață putând apărea în cadrul mai multor afecțiuni. De aceea, trebuie făcută în fiecare an o ecografie la medicul specialist, determinări sanguine: transaminaze, gama GT, nivelul de colesterol etc., iar dacă se descoperă nereguli, se fac controale mai amănunțite.
Urmărind emisiunea, veți putea afla:
- Ce este steatoza? De câte tipuri poate fi steatoza?
- Din ce cauză apare steatoza?
- Cum descoperim că avem steatoză?
- Ce putem să facem pentru a preveni steatoza hepatică?
Vă invităm să urmăriți întregul material video, aflat la începutul acestui articol.
Vizionare plăcută!