Pasul 1: Înlocuirea uleiurilor și grăsimilor procesate
Așadar, primul pas pe care ți-l recomand este înlocuirea uleiurilor și grăsimilor procesate cu alternativa lor sănătoasă.
Un număr mare de afecțiuni existente pot fi ameliorate semnificativ prin consumarea grăsimilor sănătoase și eliminarea celor toxice. Acest lucru înseamnă a nu mai consuma uleiuri hidrogenate, margarină, ulei de floarea-soarelui, de porumb, de soia, rapiță, chiar și uleiul din sâmburi de struguri și alte astfel de uleiuri polinesaturate. Acestea sunt uleiuri procesate, rafinate, se oxidează repede și devin râncede chiar înainte de a ajunge pe rafturile magazinelor și conțin cantități mari de omega 6. Expunerea lor la temperaturi ridicate de gătire generează radicali liberi. Un consum regulat de astfel de uleiuri contribuie la inflamații în corp și boli degenerative. Vei avea surpriza neplăcută să constați că alimentele destinate copiilor, cum sunt dulciurile și cerealele din cutii, sunt pline de astfel de uleiuri nocive.
Care sunt grăsimile și uleiurile sănătoase?
Iată însă care sunt grăsimile și uleiurile sănătoase:
Untul sănătos trebuie să fie crud (nepasteurizat), făcut din lapte de la animale sănătoase care ies la pășune.
Uleiul de cocos organic, nerafinat este un ulei terapeutic cu multe beneficii pentru sănătate; este absolut delicios și poate fi folosit atât la gătit, cât și în diverse rețete crude; poate fi și consumat ca atare și se poate cumpăra și varianta dezodorizată, fără gust și miros.
Grăsimi care provin de la animale sănătoase, care ies la pășune, cum ar fi untura.
Uleiul de măsline extravirgin, nerafinat nu este recomandat pentru gătit la temperaturi prea înalte, așa cum sunt grăsimile saturate menționate anterior, dar este perfect pentru salate și soteuri ușoare.
Se mai pot folosi, ocazional, cantități moderate de ulei de floarea-soarelui presat la rece, din culturi non-industriale.
Pasul 2. Consumă pâine artizanală cu maia!
Al doilea pas către o alimentație mai bună este consumul pâinii artizanale cu maia, făcută cu făină neaditivată și fără reziduuri de pesticide.
Încolțirea, înmuierea și dospirea autentică a aluatului pre-digeră cerealele, permițând nutrienților să fie asimilați și digerați mai ușor.
Folosirea drojdiei comerciale este o metodă rapidă de dospire, dar și inferioară din punct de vedere nutrițional. În urma fermentării acesteia va rezulta alcool, valoarea nutritivă a cerealelor folosite va scădea și pâinea va fi greu de digerat. În trecut, pâinea se cocea cu maia, un proces mai lent de fermentare care necesită câteva zile de preparare, dar care activează enzima care neutralizează acidul fitic, care reduce absorbția mineralelor. Pâinea cu maia oferă o calitate superioară, asigură un panel nutrițional benefic, un gust deosebit.
Pasul 3: Fermentarea legumelor
Al treilea pas este nu numai consumul unei varietăți de legume proaspete, ci și fermentarea legumelor. Murăturile sănătoase nu se găsesc pe rafturile supermarket-urilor și nici nu se conservă cu oțet! Murăturile pline de enzime și lactobacili benefici pentru digestie se obțin prin metodele tradiționale de fermentare în mediu anaerob, cu sare, zer sau chiar prin adăugarea de culturi special selecționate. Acest borcan este ceea ce folosesc eu. Are un capac special conceput care se închide foarte bine și permite eliminarea aerului pe măsură ce legumele fermentează. Gustul este într-adevăr deosebit și ai garanția că mănânci probiotice.
Pasul 4: Mănâncă supă de oase!
Mergem mai departe la al patrulea pas! Ciorbele nu lipsesc încă de pe mesele multor români, și acesta este un lucru pozitiv! Este vorba mai degrabă de supa de oase concentrată, dintr-o varietate de oase, fiartă la foc mic timp îndelungat, și care poate fi băută ca atare, cât și adăugată într-o varietate de alte meniuri sau mâncată ca și piftie. Prețioasa gelatină este plină de nutrienți esențiali și amino-acizi pentru sănătatea gastrointestinală, dar și pentru articulații, cât și în cazuri de răceli și gripe.
Supa de oase poate fi făcută în cantități mai mari și congelată până la următoarea utilizare. Aceasta va ține până la 5 zile în frigider, și chiar mai mult dacă va fi refiartă, și câteva luni în cogelator.
Pasul 5: Consumul de proteine animale
În continuarea acestui subiect voi trece la al cincilea pas, care se referă la consumul și altor proteine animale în afară de carnea macră, cum ar fi ficatul, măduva și alte organe, atâta timp cât provin de la animale sănătoase, crescute pe pășune în mod tradițional, fără antibiotice și hormoni.
Ficatul, de exemplu, este o „bombă nutrițională“; este bogat în special în vitamina A, folați, vitamine B, fier și cupru.
Pasul 6: Lactate de la animale crescute pe pășune
Pasul șase se referă la alegerea lactatelor crude de la animale crescute pe pășune, în libertate, fără hormoni și antibiotice. Aceste lactate, și în special cele fermentate, conțin nutrienți nealterați prin pasteurizare și omogenizare; sunt bogate în bacterii biodiverse benefice și enzime intacte, care cresc absorbția mineralelor și oferă o digestie eficientă. Aceste lactate „vii“ nu surprimă imunitatea și nu produc alergiile frecvent întâlnite la cele convenționale.
Pasul 7: Atenție cum gătești alimentele!
În încheiere, voi oferi câteva recomandări importante despre modul de gătire al acestor alimente. Contrar credințelor comune, acel piept de pui la grătar nu este un meniu de referință atunci când vrei să mănânci sănătos, din contră! Acest mod de a găti la temperaturi foarte înalte generează compuși cancerigeni. Alege în schimb să gătești la temperaturi scăzute, nu mult peste 150 grade în cuptor, în oală electrică care gătește totul în suc propriu și se poate seta temperatura sau la foc mic pe aragaz.
Pasul 8: Prioritizarea și planificarea
De asemenea, când ne referim la alimentație sănătoasă este imposibil să scoatem din ecuație prioritizarea și planificarea. În momentul în care vei face și alimentația o prioritate în viața ta, lucrurile vor merge în direcția bună.
Planificarea se referă la faptul de a gândi în avans (cel puțin cu o zi, două) ce meniuri vom avea pentru zilele următoare și a procura și pregăti ingredientele din timp. Folosirea oalei electrice mai ales pentru gătirea cărnii economisește mult timp; procurarea unei varietăți de legume și cereale care pot fi pregătite rapid ca și garnitură și salată la acea carne asigură meniuri mai complete și diverse, care se pot roti pe parcurs de câteva zile.
Cu determinare, motivație și… curaj se pot face schimbări substanțiale! Sper ca aceste informații să-ți fie de folos! Aștept comentariile tale pe pagina noastră de Facebook Hello Sănătate și pe canalul de YouTube! Sănătate și pe curând!