Nutriție, Sănătate integrativă, Video

Tot ce trebuie să știi despre consumul de sare

Autor:

Bine te-am găsit, sunt Raluca Schachter și astăzi voi vorbi despre consumul de sare, nutrient esențial în sănătatea noastră.

Vezi toate articolele despre:
dietăNutrițiesare

Știai că în culturile antice, sarea era considerată un cadou de la zei, iar căutarea de sare a determinat dezvoltarea rutelor majore de transport? Sau că atunci când ai poftă de sare ai, de fapt, nevoie de minerale și suport al glandelor suprarenale? În prezent, sarea este în general demonizată și multe recomandări standardizate îndeamnă către excluderea și diminuarea acesteia. În realitate însă, este o mare diferență între sarea rafinată, procesată, industrială și sarea nerafinată, gemă, plină de minerale esențiale.

Sarea rafinată, periculoasă pentru sănătate?

Sarea de masă rafinată conține multe chimicale periculoase, cum este aluminiul, care se adaugă la producerea acesteia. Sarea rafinată trece, de obicei, printr-un proces de recristalizare, unde se folosește o soluție cu componente chimice, care să separe cristalele de clorură de sodiu de „impurități“ – mineralele din sare, de care avem de fapt nevoie… În procesul de deshidratare, se adaugă un agent de separare, care determină ca sarea să curgă liber și cristalele să nu se lipească între ele. Dintre toți antiaglomeranții, ferocianura și aluminosilicatul sunt cei mai periculoși pentru sănătate.

Care sunt riscurile sării iodate?

Nici iodarea sării nu se lasă mai prejos! Numeroasele evidențe clinice și studiile pe această temă au demonstrat că un consum sporit de compuși sintetici ai iodului crește incidența afecțiunilor tiroidiene autoimune și a altor disfuncții la nivelul tiroidei.

Printre efectele folosirii sării rafinate se numără și accelerarea proceselor de ateroscleroză, boli cardiovasculare și alergii.

Așadar există un pericol în consumul chimicalei clorură de sodiu, sarea procesată care conține componente toxice și aditivi și nici un alt mineral care se regăsește în sarea pură.

Alternative sănătoase de sare

O alternativă sănătoasă este sarea nerafinată, gemă, neiodată, românească, care conține multe minerale și electroliți. Alte săruri de calitate sunt sarea de Himalaya autentică, sarea celtică și sarea de mare (din zone necontaminate cu metale grele.)

De ce este însă sarea atât de importantă pentru organism?

Sarea reglează volumul și presiunea sângelui, inclusiv flexibilitatea arterelor.

Sodiul și ionii de clor joacă un rol important în funcția neuronilor din sistemul nervos, contribuind la transmiterea semnalelor corespunzătoare în întregul corp pentru a determina reacțiile fiziologice, inclusiv mișcările mecanice ale mușchilor.

Sarea și rolul ei în digestie

Sarea joacă un rol foarte important în digestie. Enzimele dependente de sodiu sunt necesare pentru digestia carbohidraților. Sarea este sursă noastră principală de clor, componentul principal al acidului gastric, necesar pentru digestia proteinelor și sterilizarea mâncării.

Sarea este necesară și pentru digestia grăsimilor, sodiul fiind implicat în producția bilei, care emulsifică grăsimile pentru ca acestea să fie absorbite.

Sarea este critică pentru dezvoltarea celulelor gliale din creier, celule care ne fac capabili să fim creativi și să planificăm pe termen lung.

O cantitate adecvată de sare ajută glandele suprarenale să producă hormonii necesari pentru a menține metabolismul organismului să funcționeze corespunzător.

Ce înseamnă pofta de sărat?

Pofta de sărat este un semn al unei disfuncții la nivelul suprarenalelor, glandele de stres. Aldosteronul contribuie la reglarea tensiunii arteriale. Când nivelul acestuia scade, ceea ce se întâmplă des în perioade de stres sau oboseală, organismul răspunde prin poftă de sărat pentru a stabiliza tensiunea arterială.

Că și în cazul oricărui nutrient sau aliment, cantitatea și frecvența de consum a sării este foarte individuală. Există persoane care au un anumit grad de stres al sistemului nervos simpatic și anumite persoane care suferă de hipertensiune. Pentru acestea este necesar consumul mai ridicat de magneziu și potasiu în loc de sare.

Așadar, te îndemn să reconsideri consumul de sare în alimentația ta, ținând cont de echilibru și calitate pentru sănătatea ta! Sper că aceste informații îți vor fi de folos! Sănătate și pe curând!

Etichete articol:
dietăNutrițiesare
Articolul anterior
Cauți să înțelegi medicina mai ușor? – VIDEO
Articolul următor
Nutrienți esențiali în tiroidita autoimună Hashimoto
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
NutrițieSănătate integrativăVideo