În această emisiune, Simona Dragomir discută alături de Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie, despre sarcină și probleme de infertilitate.
Când ar trebui un cuplu să își pună probleme cu privire la infertilitate?
În principiu, dacă femeia are vârsta până în 30 de ani și încearcă de cel mult un an să conceapă un copil împreună cu partenerul, ar trebui să apeleze la ajutorul medicului. În cazul femeilor care se apropie de vârsta de 40 de ani, acest lucru ar trebui să fie făcut după primele încercări nereușite, având în vedere faptul că se apropie de final de viață reproductivă.
Problemele de infertilitate în cuplu pot apărea și în cazul bărbaților
Procentul prin care are loc conceperea unui copil nu se împarte în mod egal, femeia având o contribuție de aproximativ 70% și bărbatul de 30%. Cu toate acestea, există câțiva factori care determină imposibilitatea părții masculine de a se putea reproduce, majoritatea venind din perioada copilăriei. Este vorba despre coborârea târzie a unui testicul sau al amândurora, fie că acest lucru s-a produs pe cale naturală sau chirurgical. Mai mult, oreionul sau varicela făcute în perioada copilăriei pot fi fără urmări la 95% din cazuri, însă pot exista și probleme care țin de infertilitate. În cazul bărbaților, problemele de infertilitate apar la persoanele care au suferit un accident, cele care lucrează într-un mediu toxic sau într-un mediu în care temperaturile sunt foarte ridicate (de exemplu, sudorii) sau șoferii profesioniști.
Subiectele abordate în această emisiune urmăresc:
- Ce înțelegem prin ”sarcină sănătoasă”?
- Care sunt principalele probleme pe care le putem întâmpina în perioada de preconcepție?
- Care sunt semnele care ne dau de înțeles că există probleme în desfășurarea sarcinii?
- Cum ne modificăm dieta pentru a ne pregăti organismul pentru sarcină?
- Care sunt analizele care ne indică dacă suntem sau nu pregătite pentru o sarcină?
- Care sunt carențele ce trebuie să fie rezolvate înainte de a lua decizia de a face un copil?
- Care sunt obiceiurile care scad fertilitatea?
- Cum ne afectează bolile cu transmitere sexuală? Care sunt bolile cu transmitere sexuală care pot mima starea de sănătate?
- Ce facem în cazul în care suferim de endometrioză?
- Cum putem crește fertilitatea în cazul sindromului ovarelor polichistice?
Urmăriți întreaga emisiune aflată la începutul acestui articol.
Vizionare plăcută!