Hello Sănătate TV: Hello Sănătate! Bine v-am găsit la Trăiește sănătos! Astăzi vom vorbi despre îmbătrânirea pielii, care cred că e un subiect destul de interesant atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Ce putem face pentru a opri îmbătrânirea pielii? Astăzi avem un invitat special, domnul profesor John Ionescu, bun venit, domnule profesor!
Prof. John Ionescu: Mulțumesc pentru invitație! Mă bucur de fiecare dată când vin în țară, atât pentru evenimentele științifice la care particip ca referent, cât și pentru concursurile de yachting la care, iarăși, particip cu plăcere.
Hello Sănătate TV: Foarte interesant și mă bucur că am reușit ca astăzi să fim împreună în studio aici, la Hello Sănătate, și să discutăm un subiect atât de interesant pentru noi toți. Vreau să fac o scurtă prezentare, domnule profesor, pentru că aveți o carte de vizită impresionantă. Domnul profesor John Ionescu este fondatorul și directorul Clinicii Speciale de Dermatologie și Medicină a Mediului din Neukirchen, Bavaria. Domnul profesor John Ionescu are activități didactice anterioare la Capital University of Integrative Medicine, din Washington DC, la Donau University Krems, din Austria, actual la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București, unde domnul profesor coordonează seminarul de medicină integrativă. Toate aceste întâlniri sunt interesante și sunt dotate cu puncte de educație medicală continuă, de la Colegiul Medicilor din România, această precizare fiind foarte importantă.
Prof. John Ionescu: Și eu aș spune că este important, întrucât documentează recunoașterea activității noastre în domeniul medical, la nivel internațional, desigur. Avem în Germania, între timp, un număr de peste 240 de publicații internaționale în „peer journals”, deci în reviste de înaltă calitate și prin acest palmares am obținut și aceste puncte de educație continuă, de la Colegiul Medicilor din România, pentru calitatea acestor expuneri. De altfel, sunt foarte mulți colegi medici care vizitează aceste cursuri. În anul 2020 și începutul acestui an am făcut prin Zoom acest seminar, din cauza pandemiei. Au fost chiar mai mulți participanți, decât când veneam în țară la World Trace Center sau la Universitatea din București.
Hello Sănătate TV: Bun, să trecem la subiect, domnule profesor, pentru că avem multe de povestit și iată, vine prima întrebare: De ce îmbătrânim? Că mă gândesc că poate dacă știm, cumva, ne ajutați să găsim și un remediu, ceva.
Prof. John Ionescu: Nu ați avut o întrebare mai simplă? Răspunsul este: pentru că așa vrea Dumnezeu. Pentru că suntem programați prin codul nostru genetic.
Hello Sănătate TV: Era mai simplu să vă întreb: tinerețe fără bătrânețe? Cred că nu…
Prof. John Ionescu: Dacă stați să vă gândiți, se pare că Dumnezeu a organizat aceste cote de viață, întrucât Matusalem sau Adam au trăit sute de ani, dacă observăm ce abordează Biblia. De fapt, se știe că vârsta care poate fi atinsă de o persoană sănătoasă se apropie de 120 de ani. Aici încep problemele. Astfel de cazuri sunt din ce în ce mai mare, tocmai din cauza factorilor de mediu cu care ne luptăm de ani și ani de zile, în special după cel de-al Doilea Război Mondial. Acești factori de mediu, mă refer aici în special la pesticide, la vopsele, la metale, cu tot ce ne înconjoară, plus câmpurile electromagnetice nefaste pentru sănătatea noastră ne scurtează viața prin creșterea fenomenului de inflamație în corp, care la rândul său are legătură cu radicalii liberi.
Hello Sănătate TV: Da. Și știu că în prelegerile pe care le susțineți la Facultatea de Medicină reamintiți rolul central al radicalilor liberi în apariția și întreținerea acestor boli cronice, ce pot apărea de-a lungul timpului.
Prof. John Ionescu: Absolut.
Hello Sănătate TV: Cred că tocmai aceste procese ne scurtează viața și despre asta ar trebui să povestim, să vedem ce avem de făcut.
Prof. John Ionescu: Exact. Și în teoriile care se ocupă cu intervalul de viață permis unui cetățean al acestei planete. Deci acele „Theories of aging” – „Teoriile îmbătrânirii”. Sunt mai multe de acest tip. Amintesc „Teoria mitocondrială a îmbătrânirii”, „Teoria telomerazelor“, dar cea mai respectată teorie la ora actuală rămâne „Free Radicals Theory of Aging”, deci „Teoria Îmbătrânirii prin Radicali Liberi”. Această teorie explică și, după părerea mea, cel mai bine, complexitatea fenomenului de îmbătrânire, prin diferiți factori care, pe măsură ce avansăm în vârstă, își manifestă într-un mod sinergic, nefast pentru noi, acțiunea lor. Este vorba despre o acțiune pro-oxidativă, așa o numim, prin creșterea nivelului de radicali liberi în corp, de la un an la altul.
Hello Sănătate TV: Deci sunteți de acord, domnule profesor, cu teoria că, de când ne naștem, din primele luni de viață, începem să îmbătrânim sau după o anumită vârstă? Adică există procesul de creștere și apoi, după o anumită vârstă, de îmbătrânire?
Prof. John Ionescu: Evident că procesul de îmbătrânire este vizibil, de la o anumită vârstă, hai să spunem de la 30-40 de ani este vizibil. Până atunci putem beneficia de o dezvoltare minunată, creștem în toate direcțiile și fizic, și mental. Structura scheleto-musculară se dezvoltă până la un anumit nivel maxim, ulterior încep să apară primele semne de îmbătrânire vizibile. Iar cele mai vizibile semne de îmbătrânire apar la nivelul pielii, ceea ce face pentru multe doamne care ne urmăresc acum… Le face viața grea acest fenomen.
Hello Sănătate TV: Și chiar și pentru domni, domnule profesor. În ultima vreme, și domnii sunt preocupați de cum arată și este firesc să ne dorim să rămânem sănătoși și frumoși.
Prof. John Ionescu: Desigur, este firesc. Abordarea acestor probleme de îmbătrânire a pielii, care sunt inevitabile, clar are loc pe două linii: pe linie chirurgicală, de operații estetice, și pe linia biologică, pe care încerc să o prezint astăzi.
Hello Sănătate TV: Suntem interesați de acest aspect. Dacă putem fără intervenții chirurgicale, e bine.
Prof. John Ionescu: Da, până la un anumit punct se poate merge pe aceste intervenții, fără scalpel, deci pe intervenții biologice, metabolice, foarte important, care într-adevăr pot dona structurii pielii un plus de colagen în sensul de sinteză, adică să mențină ani mai mulți această sinteză a colagenului, un efect antirid și un efect de hidratare, deosebit de important, pe măsură ce avansăm în viață. Am adus câteva slide-uri cu mine, în care vedem, cu galben, „Premature aging”, deci îmbătrânirea prematură, pe care o încadrăm de fapt ca un efect al acestor excese de radicali liberi care se produc în corp, în urma contactului cu mediul înconjurător, cum spuneam. Infecțiile creează radicali liberi, infecții cronice, pesticidele și substanțele organice toxice din natură cu care ne întâlnim, de la impregnatorii de covoare, până la ftalații din sticlele de plastic, din care bem tot felul de băuturi, metalele grele, atât din aliajele dentare, cât și din oala de gătit, la care nimeni nu se gândește, pentru că în momentul când gătești într-o oală de oțel, inox, de fapt servești o supă cu nichel, cobalt și crom, zi de zi. Iată aici este arătat rolul acestor factori majori. În mijloc sus vedem ROS – Reactive oxygen species, acești radicali liberi care ne fac viața grea și care accelerează procesul de îmbătrânire, dar și mai interesant mi se pare în acest slide cei 5 factori: Infections, vedeți dreapta jos într-o casetă, care produc și ele radicali liberi, prin așa-numitele burst-uri respiratorii din macrofage în celule poli-morfonucleare, care au intrat în contact cu bacteriile, ciupercile respective și se apără prin radicali liberi. Deci dacă avem o infecție prelungită, vom avea un exces de radicali liberi pe termen lung, dacă nu am reușit să eliminăm această infecție. Acest lucru este valabil atât pentru bacterii, ciuperci, cât și pentru virusuri. Mai departe, vedeți în dreapta sus toxinele lipofilice, de genul pesticidelor, impregnatoarelor de covoare, ftalaților, nu numai din sticlele de plastic, dar și din toate cosmeticele, de la spray-uri, șampoane, parfumuri. Au ftalați și în momentul în care aplici acest spray sau această cremă pe față sau pe gât sau pe decolteu, introduci aceste substanțe în corp și îți crești riscul unei boli autoimune, de genul tiroiditei Hashimoto, care face ravagii la ora actuală în populația europeană și americană și care stă în directă legătură cu intoxicarea glandei tiroide și formarea nodulilor, prin metale grele și prin ftalați. Nu se discută nicăieri aceste aspecte.
Hello Sănătate TV: Dar dacă am pulveriza parfumul pe haine și nu direct pe piele ar ajuta?
Prof. John Ionescu: Da, desigur. Absorbția ar fi mult mai redusă, fără discuții, dar totuși veți inhala acest miros, acest parfum și de pe haine. Îl vom inhala prin aerul inspirat și mai departe radiațiile electromagnetice, care ne vor face viața grea și în anii următori, prin instalarea 5G-ului la nivel mondial, metalele deosebit de periculoase și de problematice și în procesul de îmbătrânire a pielii, cum vom vedea. Întrucât metalele din piele, sub influența razelor de soare, se ionizează, cu producere de radicali liberi. De aceea, o piele neprotejată arată arsura solară.
Hello Sănătate TV: Deci, cu alte cuvinte, bronzul în exces duce în timp la îmbătrânirea pielii.
Prof. John Ionescu: Sigur, o bronzare neprotejată. Vom discuta care sunt alternativele la această poveste. Și în fine, greșelile alimentare grave, pe care le facem cu toții, în special în excesul de carbohidrați simpli, din făinoase, din dulciuri, din prăjituri și așa mai departe sau chiar din cartofi și din orez și care contribuie și ei la o îmbătrânire precoce, prin așa-numiții produși de glicare avansată (AGE’s), produși de oxidare a acestor glucide simple, de genul glucozei, fructozei. Deci, iată, acești factori conduc la tot felul de boli legate de radicali liberi. Avem în imagini pacienții noștri de la Neukirchen, din Germania. Iată dermatitele atopice în care este vizibilă inflamația de pe piele, la toate nivelurile, și în care infecția de pe piele cu stafilococ auriu și în zona genitală sau vaginală cu Candida produce un flux de radicali liberi, care conduc la uscarea pielii (oribilă), cum avem la aceste dermatite atopice sau la psoriazis, la lupus, la bolile autoimune avem aceeași problemă. Bolile autoimune ca lupusul sau tiroidita Hashimoto sau sclerodermia se caracterizează și ele printr-o încărcare cu factori toxici din mediu, care conduc la descărcările de radicali liberi și inflamația oribilă pe care o vedem pe piele și psoriazisul. Sunt milioane de pacienți din toată Europa. Numai în Germania avem peste 8 milioane de psoriatici, cu această boală, și care sunt tratați, din păcate, simptomatic, cu corticoide, terapii de iradiere cu ultraviolete, tot felul de tratamente biologice care reduc inflamația, dar cu efecte secundare pe termen lung. Toate aceste elemente pe care le-am văzut până acum, toate aceste boli au ceva în comun și anume, în toate zonele inflamate pe care le-am văzut pe piele, dar și la boli cardiovasculare, la nivel cardiac sau boli neurodegenerative, la nivel cerebral au ceva în comun – scăderea producției de energie. Producția de energie se măsoară în toate aceste boli prin producția de adenozin trifosfat, care este esențial pentru viața noastră de fiecare secundă și care este format într-un ciclu, într-o combinație de trei cicluri, cum avem în această imagine. Sus avem glicoliza aerobă care produce o cantitate mică de adenozin trifosfat, în mijloc avem ciclul acizilor citrici, așa-numitul ciclu Krebbs, care produce o cantitate mai mare de ATP, dar cantitatea maximă de ATP se produce jos, în mitocondriile, în uzinele energetice din toate celulele noastre, în care se produce cea mai mare cantitate de adenozin trifosfat. Problema este că acest adenozin trifosfat pe care îl vedem jos, ATP, este deosebit de scăzut în toate patologiile pe care le-am văzut anterior. În pielea, în biopsiile respective și în celulele circulante la acești pacienți avem cantități minime de ATP. Am avut plăcerea și onoarea să raportăm primii această cădere energetică în psoriazis, în anii ’90, în care, în jurnalul Acta Dermato-Venereologica am publicat aceste măsurători de ATP, la nivel de biopsie cutanată și la nivel de celule circulante. Și iată, deosebirile sunt crase între pacienții cu psoriazis și persoanele din lotul de control. Deci sunt deosebiri majore, extrem de semnificative, între concentrațiile scăzute de ATP la psoriatici, în comparație cu persoanele sănătoase. Deci, acest gap, această cădere, groapă energetică, „energetic gap” este extrem de importantă pentru controlul bolii, după cum vom vedea.
Hello Sănătate TV: Foarte interesant. Și dacă ar fi să vă întreb, domnule profesor, despre rezultatele practice ale acestor observații pe care le-ați făcut, pe pacienții din clinica dumneavoastră din Germania?
Prof. John Ionescu: Da. Observând aceste căderi de adenozin trifosfat, în anii ’90 am avut posibilitatea încă să găsim pe piața germană fiole cu ATP.
Hello Sănătate TV: Deci să înțeleg că nu mai sunt.
Prof. John Ionescu: Nu mai sunt, pentru că erau prea bune și prea ieftine. Cu aceste fiole de ATP, combinate cu o cremă în care am introdus pe vremea aceea precursori de ATP, substanțe precursoare în sinteza ATP-ului, obțineam un rezultat, cum vedem în imagini, impecabil, prin eliminarea psoriazisului, cum vedem la acest băiețel, în interval de 3 până la 4 săptămâni. Fără niciun fel de cortizon, fără niciun fel de iradiere, fără Psoralen, fără ultraviolete B, fără tratamente biologice, cum s-au inventat mai târziu, fără calcineurin-inhibitori și așa mai departe. O simplă operație de creștere a energiei la nivelul celulelor sangvine, dar măsurabil și în piele. Iată rezultatul, care este impecabil, iar în anii ’90 puteam compensa luni de zile, cu aceste preparate energetice și cu crema pe care am dezvoltat-o pentru acești pacienți, această Cell Energy cremă, originară din anii ’90, cu care obțineam aceste rezultate spectaculoase la psoriazis, dar nu numai la psoriazis, ci și la alte inflamații ale pielii, cum ar fi acneea rebelă, acneea vulgară sau acneea conglobată, cum am prezentat cazul și la Congresul Mondial de la Sydney. Persoana din imagine a înghițit kilograme de antibiotice la viața ei, în speranța de a-și îmbunătăți imaginea pielii. A distrus flora intestinală, mai rău a făcut și a venit la noi în această stare. Iată după 4 săptămâni de terapie cu aceste substanțe și cu această cremă energetică, ce efect pozitiv. Trebuie să recunosc, în acest caz însă, am făcut și reciclarea sau regenerarea florei intestinale, pentru că flora intestinală era distrusă. Era o explozie de ciuperci după antibiotice, cum se înregistrează în mod curent și a trebuit să refacem și acest microbiom intestinal, dar combinația dintre terapia locală cu aceste substanțe energetice și refacerea microbiomului intestinal a condus la acest rezultat excepțional. Deci, iată, rezultatele le-am prezentat și la Congresul Mondial de la Sydney, la care am cooperat în mod foarte plăcut cu domnul profesor Nedelcu, din România, pe o serie de pacienți de-ai dânsului de la Spitalul Militar Central, la vremea respectivă, și am mers împreună și am prezentat rezultatele la Sydney, în Australia. Ulterior, pacienții cu acnee care veniseră la noi sau pacienții cu psoriazis care folosiseră crema, în special la psoriazisul de pe pielea capului sau din spatele urechilor sau de pe față etc., au venit fără niciun simptom înapoi la control să ceară crema.
Hello Sănătate TV: De ce? Estompaseră cumva și ridurile?
Prof. John Ionescu: Exact. Ne-au povestit și am rămas stupefiați. Au început să dispară ridurile, „Vreau pentru bunica crema asta, și pentru mine, și pentru altcineva”. Și așa am ajuns la observația, cum vedeți în această imagine, că această cremă energetică este un tratament foarte bun de pregătire a pielii, înaintea altor terapii specifice antirid, pentru că orice piele, în procesul de îmbătrânire, are nevoie de energie. Nu poți să închizi o rană, la o persoană adultă, închiderea unei răni se face mult mai încet decât la un bebeluș, la un copil mic.
Hello Sănătate TV: De ce se întâmplă asta?
Prof. John Ionescu: Pentru că nu mai are nivelul de energie care se produce în tinerețe. Pe măsură ce avansăm în vârstă, mitocondriile devin mai leneșe, de fapt nu mai leneșe. Ele sunt intoxicate de substanțele din mediu care ne rămân în corp. Mai ales dacă de la mama și de la tata nu avem o genetică bună, de conjugare a acestor substanțe toxice și eliminare din faza I și faza a II-a a procesului de detoxifiere. Rezultatele le-am prezentat aici, după cum vedeți, pentru această cremă energetică, cu efect anti-aging și în alte publicații internaționale și ulterior am ajuns la concluzia că merită să prezentăm publicului larg această temă.
Hello Sănătate TV: Deci ați obținut o cremă cu o formulă de regenerare, Cell Energy.
Prof. John Ionescu: Da, acest Cell Energy l-am pregătit pentru publicul larg, deci este o formulă, să îi spunem așa, ușor modificată, în sensul unei excelente toleranțe pe piele, fără niciun fel de probleme, de iritație și așa mai departe, dar totuși, această cremă are o caracteristică specială și anume, în momentul în care o pui pe fața ușor umezită, după ce ai spălat-o și pui câteva picături, se observă o încălzire a zonei respective și o culoare mai roz, mai roșiatică, ce arată transferul de energie din această cremă în celulele pielii. Pentru că încălzirea respectivă este sesizabilă și efectul acesta de piele roz, bine vascularizată, durează 25 de minute, după care se estompează. Deci, cine pune crema pe piele nu trebuie să se sperie, pentru că este tocmai efectul transferului de energie în piele.
Hello Sănătate TV: Deci, asta înseamnă că acea cremă lucrează și că este bine.
Prof. John Ionescu: Sigur că da. În interval de 5 minute începe pielea să se încălzească și obții această culoare roz. Efectul este însă deosebit de interesant pentru persoanele care au o piele seboreică, grasă.
Hello Sănătate TV: Și predispusă automat la a face acnee.
Prof. John Ionescu: Exact. La acnee, comedoane etc. Această piele acneică, această piele grasă dispare după două săptămâni de folosire a acestui preparat. Ulterior se folosește o singură dată pe zi. Alt efect deosebit de interesant a fost închiderea rănilor. Cu această cremă se închid rănile de trei ori mai repede, decât fără ea, pentru că dai ATP-ul necesar pielii lezate, la o tăietură chirurgicală, la o arsură, închizi arsura și oprești durerea de la arsură cu această cremă.
Hello Sănătate TV: Găsim această cremă și în România?
Prof. John Ionescu: Da. Vestea bună, dacă revenim la preparat, este că avem posibilitatea de a-l prezenta în România, prin intermediul firmei Zenyth, cu care noi avem o colaborare foarte bună, de ani și ani de zile, deosebit de fructuoasă și cu care am adus pe piața europeană și produsul Cell Energy capsule, despre care o să mai vorbim. Acest Cell Energy capsule și cremă îl prezentăm publicului român, prin intermediul firmei Zenyth, cu care am și patentat diverse preparate.
Hello Sănătate TV: Mă bucur că este producător de aici, din România, din Piatra Neamț și putem profita de aceste produse. Trebuie să încerc și eu această cremă.
Prof. John Ionescu: Să vedem, poate e alta și mai bună. De fapt, aveți o piele foarte frumoasă, fără riduri vizibile. Ce înseamnă acest lucru? Că aveți un echilibru hormonal foarte bun, la vârsta dumneavostră. Ruinarea echilibrului hormonal… În momentul în care o doamnă intră în menopauză îți ruinează tot acest echilibru la nivelul pielii, pentru că o sinteză a colagenului în piele este dependentă de nivelurile de estrogen ale doamnei respective. Pe măsură ce scad estrogenul și progesteronul când a intrat în menopauză, se ruinează ultra-rapid structura pielii și apar ridurile.
Hello Sănătate TV: Și ce avem de făcut?
Prof. John Ionescu: Iată ce avem de făcut. Avem aici o imagine pe care o prezint de obicei la cursurile de medicină integrativă sau anti-aging, în care încercăm să lămurim care sunt fenomenele care conduc la procesul de îmbătrânire. Slide-ul acesta arată foarte clar și foarte simplu că avem două procese: un proces de îmbătrânire intrinsec, intern, legat de vârstă și de background-ul genetic și de metabolismul energetic care se încetinește pe măsură ce avansăm în vârstă, prin intoxicarea mitocondriilor și un proces extrinsec, dependent direct de factorii externi, în care primul și cel mai important este lumina solară. Deci, o piele normală, expusă la soare, fără protecție, va îmbătrâni mult mai repede.
Hello Sănătate TV: Și spuneați că o să povestim, mai ales că e subiect de sezon.
Prof. John Ionescu: Da, sigur.
Hello Sănătate TV: Și ne place să avem pielea frumoasă, bronzată, dar spuneați, cu protecție.
Prof. John Ionescu: Cu protecție. Dacă te duci și faci această bronzare fără protecție, îmbătrânești pielea mult mai rapid, decât dacă faci o protecție inteligentă, aș dori să spun, pentru că există diverse feluri de protecții ale pielii, unele te ajută, altele nu prea te ajută. Dar asta, de la caz la caz. Deci pentru îmbătrânirea extrinsecă, lumina solară joacă rolul cel mai important, urmată de mediul în care trăiești. Dacă trăiești într-un mediu intoxicat, lucrezi într-o fabrică, cu tot felul de chimicale și așa mai departe sau stai 8 ore sau și mai mult pe zi într-un birou închis, fără aerisire ca lumea, covoare impregnate cu substanțe chimice, în fața laptopului cu câmpul electromagnetic din jur, sigur că nu este o soluție bună, sănătoasă, decât dacă te-ai mișca afară și ai profita de aer, de mișcare, de oxigenare și așa mai departe. Deci sunt două lifestyle-uri diferite care te ajută să îmbătrânești mai încet sau mai repede. Mai avem și mâncarea nefavorabilă care așa cum am discutat și în alte emisiuni joacă un rol covârșitor pentru procesul de îmbătrânire, tocmai prin accelerarea formării radicalilor liberi. Dacă mănânci alimentele care îți produc inflamație, iar clinica din Neukirchen este vestită pentru precizarea diagnosticului de intoleranță alimentară, pentru a deosebi între alimentele care îți produc inflamație în cadrul bolii X și alimentele care te ajută să eviți sau să reduci această inflamație. Deci testele respective sunt deosebit de importante.
Hello Sănătate TV: Și atunci știi de ce alimente să te ferești.
Prof. John Ionescu: Exact. Fiecare pacient care ne părăsește primește o dietă personalizată antiinflamatorie. Pe măsură ce putem evita această inflamație prin radicali liberi, generată prin alimentele greșite, trăim mai mult și pielea arată mai bine.
Hello Sănătate TV: Da, deci trăim sănătoși și frumoși.
Prof. John Ionescu: Exact. Prelungim viața, evitând inflamația și radicalii liberi, de aceea, unul dintre slide-uri a fost Free Radicals Theory of Aging. Pe măsură ce acumulăm acești radicali liberi care ne distrug proteinele structurale, enzimele, reduc funcționalitatea enzimatică și funcțiile mitocondriale de producere a energiei, suntem tot mai dispuși la îmbătrânire. Deci nu avem nevoie de stres oxidativ, avem nevoie de o terapie antioxidantă, care depinde de evitarea infecțiilor, toxinelor organice, metalelor, câmpurilor electromagnetice și mâncării care produce inflamație. Acestea aspecte nu sunt luate în calcul de medicina actuală, care tratează un simptom și care te țin pe tratamentul simptomatic pentru fabricile de medicamente, dar cauzalitatea care conduce la simptomul dumitale nu este luat în calcul, nu se tratează. La Congresul de Anti-aging de la Paris, unde am prezentat pentru prima dată aceste produse… Bine, inițial am fost la Monte Carlo cu aceste produse, am avut un succes deosebit, pentru că am putut documenta științific de ce această terapie anti-photoaging, pentru a opri îmbătrânirea prin expunere la soare sau la lumina zilei, care evident este cel mai important factor extrinsec, de ce această terapie pe care o propunem are efect. Am documentat, așa cum arătăm și în slide-urile următoare. Iată, acesta este efectul unui photoaging nenorocit. Doamna respectivă are timp să stea la soare, este bronzată, dar uitați-vă în ce hal a ajuns pielea.
Hello Sănătate TV: Creponată de-a dreptul.
Prof. John Ionescu: Da. De ce? Prin distrugerea colagenului de sub piele. Fibrele de colagen sunt cele care țin pielea întinsă, frumoasă, netedă, cum se spune, ca un „popou” de bebeluș, acolo nu există riduri, pentru că sinteza colagenului este optimală. Această doamnă care are trecut cu cea mai mare probabilitate de 50-60 de ani face o greșeală dublă, adică se luptă cu doi factori: lipsa estrogenilor care conduc la distrugerea, inhibarea și lipsa stimulării colagen-sintazei, deci opresc sinteza colagenului prin lipsă de estrogen după menopauză și expunerea masivă la soare, fără structurile de protecție de care ai nevoie, ca să nu îți adâncești ridurile și să nu îți ruinezi structura pielii.
Hello Sănătate TV: Deci ce avem de făcut?
Prof. John Ionescu: Ce avem de făcut? Dacă vorbim de, întâi, de ce este atât de periculoasă, aș putea spune, lumina solară? Pentru că avem pe de-o parte efecte pozitive. Hai să luăm un alt exemplu. Țăranul român care acum 80 de ani încă lucra pe ogor și stătea cu jumătatea superioară a corpului, pur și simplu expus la soare, poate avea un maiou, dar mai mult, nimic altceva. Nu se îmbolnăvea nici de cancer de piele, nu se îmbolnăvea nici de hiperkeratoză actinică, nu se îmbolnăvea nici de eczemă solară, iată efectele adverse, pe care omul de astăzi le are, din cauza intoxicării corpului, în primul rând, pentru că aceste elemente de intoxicare internă, cu ce am vorbit, metale, organotoxine și așa mai departe, în momentul expunerii la soare se produce ionizarea și modificarea acestor structuri care ajung până în piele cu o inflamație îngrozitoare, datorită descărcării de radicali liberi. Deci una din problemele pe care le avem în cadrul îmbătrânirii, prin radiație solară, cum vedem și, aceasta este de fapt o patologie, hiperkeratoza actinică, metalele care există în pielea acestor pacienți și la fel în pielea pacienților cu cancer de piele, aglomerarea metalelor în prezența razelor, expunerii la soare, conduce la eliberarea metalelor din structurile, din matrixul proteic și paralel cu eliberare de radicali liberi. Sunt reacțiile de tip Fenton și Haber Weiss, care în prezența metalelor au loc fără participare enzimatică în piele, corp, creier, oriunde. Reacții Haber Weiss și Fenton, cu producere de radicali liberi, care ne conduc la acest fenomen nenorocit, cum ar fi hiperkeratoza actinică, care este o stare pre-canceroasă, iar efectele și mai grave le vedem în slide-ul următor. Bolile geriatrice ale pielii, care în primul rând sunt în legătură cu expunerea la soare, cu procesul de îmbătrânire și cu acumularea acestor elemente, în special a metalelor în piele, care în prezența radiației solare conduc la un epiteliom, la un bazaliom sau la un melanom, adică la cancere ale pielii.
Hello Sănătate TV: Care pot fi extrem de agresive.
Prof. John Ionescu: Pot fi extrem de agresive și rapide și nefaste. Deci, iată, în momentul în care discutăm patologia acestor fenomene, trebuie să înțelegem ce stă în spatele fenomenului biochimic, molecular, care conduce la o astfel de evoluție nefastă, deci este foarte important să înțelegem aceste fenomene.
Hello Sănătate TV: Bun. Și să ne spuneți și ce avem de făcut ca să nu ajungem așa.
Prof. John Ionescu: Da. Asta a fost și întrebarea pe care ne-am pus-o noi în clinica din Neukirchen, în momentul când am început terapiile pentru colagenoze, cu expresie cutanată, de genul lupusului eritematos discoid cutanat, care se caracterizează printr-o reacție extrem de puternică, în momentul în care pielea intră în contact cu lumina solară. Se produce un eritem deosebit de accentuat. Una dintre imaginile pe care le-am avut la început era tocmai un lupus cutanat, un lupus discoid, un eritem oribil al pielii, deci pielea explodează în câteva minute, după expunerea la soare și care se menține pe termen îndelungat, pentru că terapiile actuale nu atacă cauzalitatea acestui lupus cutanat. Pornind de la aceste imagini clinice. Iată în următorul slide cum arată un lupus cutanat. Explozie pe față, explozie pe decolteu, se poate întinde și pe gât, pe spate.
Hello Sănătate TV: Ai senzația că pielea este arsă, distrusă.
Prof. John Ionescu: E distrusă prin această inflamație extraordinară, cu producere de radicali liberi, care ruinează structurile cutanate. Revenind înapoi la cauzalitate, în partea stângă a acestui slide documentăm foarte clar că lumina solară, UVA și UVB și alte radiații ionizante, în momentul în care se întâlnesc cu fierul legat în piele, pentru că în piele avem și fier, și cupru, și nichel, legate în matrixul proteic, ca atare nu observăm niciun fenomen de inflamație. Ori atunci când expunem pielea la soare, fără protecție, fierul, sub acțiunea razelor UVA, UVB se rupe din matrixul proteic și contribuie imediat la producerea acestor reacții cu radicali liberi, de tip Haber Weiss și Fenton, cu o explozie de radicali liberi care conduce la persoana neprotejată la arsura solară. Înroșire dureroasă, cu bășicuțe, spargerea acestora eventual cu infectare și așa mai departe, arsurile solare.
Hello Sănătate TV: Bun, deci asta se întâmplă pentru că nu am avut protecție.
Prof. John Ionescu: Exact sau nu am avut suficientă melanină, pentru că și aici trebuie să documentăm că o persoană din zona sudică, mediteraneană nu face arsură solară cu viteza cu care o face neamțul din nordul Germaniei sau norvegianul sau suedezul. Mai este și această deosebire de producere de melanină, care la populațiile din nordul continentului este foarte slabă, ca atare aceste persoane când stau la soare se înroșesc ca un rac, nu se bronzează, dar nu produc melanină. Deci avem un proces de lipsă de protecție prin lipsa pigmentului de melanină care ne protejează de această explozie. Dimpotrivă, românul, până înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, sau spaniolul sau italianul nu au făcut această arsură, decât scurt timp, după care se bronzează puternic și nu mai au nicio problemă.
Hello Sănătate TV: Deci practic genetic am avea o structură bună.
Prof. John Ionescu: Da, în comparație cu cei din nordul Europei.
Hello Sănătate TV: Totul este să ne și ajutăm organismul să facem acea protecție în momentul în care ne expunem soarelui.
Prof. John Ionescu: Exact. În plus, după cel de-al Doilea Război Mondial, pe măsură ce corpul s-a încărcat cu toate substanțele toxice cu care am fost și suntem în contact de ani și ani de zile, producția de melanină nu mai funcționează așa cum funcționa acum 80 de ani, cu viteza respectivă de bronzare.
Hello Sănătate TV: Și începem să avem și noi probleme.
Prof. John Ionescu: Iată. Și de aceea, și pentru noi, și pentru australieni, și pentru cei din nordul Europei începe riscul de cancer de piele, în momentul în care ieși la soare neprotejat.
Hello Sănătate TV: Și iată, de aici explicația de ce a crescut numărul de cancere de piele.
Prof. John Ionescu: Exact. Numărul de melanoame a crescut gigantic, dar nu numai din această cauză, dar în special din cauza încărcării cu substanțe organotoxice sau metale din exterior. Și atunci, acești radicali liberi, în partea stângă vedem, primul efect dramatic pe care îl au… cresc activitatea unei enzime numite colagenază și care la rândul ei distruge fibrele de colagen. Deci, ca atare, ne adâncește ridurile cu o viteză extraordinară, pentru că pielea este susținută de fibrele de colagen din dermă. În lipsa acestora, distruse prin radiația solară, apar ridurile cu o viteză extraordinară și în plus, acest fenomen se mai înrăutățește încă o dată în momentul în care ne hrănim cu zaharuri în prostie. Adică pâine, dulciuri, făinoase, cartofi, orez și așa mai departe, toată ziua mâncăm alimente de genul acesta. Acest exces de zaharuri, în prezența radicalilor liberi, conduce la acești produși de glicare avansată (AGE’s), care ne îmbătrânesc de la an la an, cu o viteză extraordinară, deci și mâncarea are un rol extraordinar în a ne proteja. Avem nevoie de structuri vegetale, sănătoase, cu antioxidanți. Chiar un pahar de vin roșu, cu resveratrolul din el, ne ajută să ne protejăm.
Hello Sănătate TV: Un vin roșu natural.
Prof. John Ionescu: Natural, sigur, paradoxul francez. Deci aceste substanțe, deci strugurii ne ajută să ne protejăm de acest flux de radicali liberi. Pentru un preparat ideal, pentru pacienții cu lupus, cum arătăm în partea stângă, cum ne protejăm de lumina soarelui, vedeți în partea dreaptă, cea mai simplă metodă este să evităm lumina solară.
Hello Sănătate TV: Da, mai greu.
Prof. John Ionescu: Vă dau un exemplu, pe celebra actriță Catherine Deneuve, care toată viața a purtat o pălărie de un metru în jurul capului, știind că este foarte sensibilă la lumina solară, că făcea pete rapid și toată viața a purtat, ca să nu intre în contact cu lumina solară, care îi ruina fața. Ea știa acest lucru.
Hello Sănătate TV: Mai ales că avea nevoie să își păstreze o față frumoasă.
Prof. John Ionescu: Și într-adevăr, și-a păstrat o față frumoasă până la 70 de ani, dacă ați văzut-o cum arăta la 70-75 de ani, excepțional, dar nu toată lumea se protejează așa, nu toată lumea știe că filtrele ideale la ora actuală nu mai sunt filtrele metalice cu zinc sau cu titan, cum existau până acum și care conduc, în special la titan, la sensibilizări ale piele.
Hello Sănătate TV: Vorbim acum despre factorul de protecție, de cremă cu factor de protecție.
Prof. John Ionescu: Da. Deci avem în partea stângă radiația ultravioletă, UVA, UVB. Cum ne protejăm de radiația ultravioletă vedem în partea dreaptă a tabelului. Ori cu filtrele de protecție care conțin ca până acum câțiva ani, în special filtre cu titan sau cu zinc, de protecție fizică, care duc la sensibilizare sau cum facem noi la ora actuală și introducem și în preparatul nostru, Solaris, pe care vi-l prezentăm, un filtru organic de genul mexorylului, foarte bună calitate, care ne protejează de de UVA, și de UVB.
Hello Sănătate TV: Deci avem protecție UVA, UVB, cu acest filtru organic.
Prof. John Ionescu: În momentul în care totuși s-au produs radicali liberi în piele există diverse proceduri de a bloca acești radicali liberi. Noi am ales-o pe cea mai simplă și datorită experienței de la pacienții cu boli de mediu, la care eliminăm metalele cu substanțe chelatoare, suntem probabil singura clinică și firmă pentru produse cosmetice antirid, în care introducem chelatorii de metale. Nu există alt preparat pe piața europeană cu chelatori de metale sau poate or fi făcut acum alții, după noi, dar noi din anul 1990-1995 am fost primii care am introdus acești chelatori de metale, în structura unei creme anti-photoaging, contra arsurii solare. Protecția este impecabilă, pentru că acești chelatori opresc ionizarea metalului și reacția de tip Fenton sau Haber Weiss chelând, blocând acest metal și oprind brusc producerea de radicali liberi.
Hello Sănătate TV: Și atunci nu mai apar la nivelul pielii acele pete, acele răni.
Prof. John Ionescu: Sigur. Nu mai apare roșeața, nu mai apare inflamația, nu mai apare edemul, nu mai apare durerea.
Hello Sănătate TV: Doar aplicând o cremă specială, crema creată, de care spuneați, Solaris.
Prof. John Ionescu: Da, în care eliminăm producerea de radicali liberi, care este cauza principală a oricărei inflamații. Nu există inflamație fără radicali liberi. Deci, blocând metalul din pielea expusă la soare, am blocat formarea de radicali liberi, prin reacții de tip Fenton sau Haber Weiss. Mai departe, adăugăm niște antioxidanți care să păstreze liniște prin acumulare în piele, chiar în ziua când nu folosesc această cremă, cum ar fi vitamina A, vitamina E, betacarotenul, care sunt cunoscuți pentru blocarea radicalilor liberi per se. Betacarotenul blochează, spre exemplu, cel mai important radical liber care apare în arsura solară, așa-numitul oxygen singlet, care este blocat de betacaroten. Deci avem și acest element cu care blocăm producerea acestui radical.
Hello Sănătate TV: Betacaroten pe care îl avem în morcovi, dar bănuiesc că trebuie să mâncăm foarte mulți morcovi.
Prof. John Ionescu: Sigur. Există extracte concentrate de betacaroten, pe care le avem în preparatul nostru, ca vitamina E și mai facem un pas în continuare într-o altă cremă antirid, în care introducem și înlocuitori de estrogen, așa-numiții fitoestrogeni, dar astea sunt într-un alt preparat.
Hello Sănătate TV: Și ar fi o cremă destinată femeilor care sunt la menopauză.
Prof. John Ionescu: Da, numai pentru ridurile din jurul ochilor, de exemplu, este crema Energo, pe care tot cu firma Zenyth o vom prezenta publicului la momentul respectiv. Pentru protecția solară însă, aceste elemente pe care le-am prezentat, la care am mai asociat încă un element original și anume – un element care să împiedice apariția herpesului la soare și acest element se cheamă betaglucan. Betaglucanul este un element natural, din plante, se obține din plante și care blochează multiplicarea herpesului.
Hello Sănătate TV: Deci sunt persoane, iată, care atunci când se expun la soare, fac herpes și atunci, cu ajutorul cremei de care vorbeați…
Prof. John Ionescu: Dispare acest fenomen.
Hello Sănătate TV: E neplăcut să îți apară herpes, oricum și dureros.
Prof. John Ionescu: Sigur că da, pentru că soarele are un efect de suprimare a activității celulelor T, limfocitelor de tip T, în momentul expunerii la soare și ca atare, dacă ai herpesul în corp, îl lași să apară la suprafață, adică îi ușurezi multiplicarea. Am făcut această cremă inițial pentru pacienții cu lupus, pe care îi vedem în slide-ul următor. Groaznice cazuri sunt. Acești pacienți cu lupus nu pot să mai meargă pe stradă.
Hello Sănătate TV: Asta spuneam, parcă au fața arsă.
Prof. John Ionescu: Ies numai noaptea la plimbare, pentru că ziua le explodează fața.
Hello Sănătate TV: Plus că sunt persoane care poate se tem că se ia boala, trebuie să spunem că nu este ceva contagios.
Prof. John Ionescu: Nu, este o boală autoimună, cu expresie cutanată în faza aceasta, dar din păcate, din faza aceasta se poate trece în faza sistemică, a lupusului sistemic. SLE – Systemic Lupus Erythematosus, care este și el destul de răspândit, mai bine zis este în creștere în ultimii 20 de ani, din ce observăm noi la clinică și care este tot legat de infecții cronice, pe care le păstrezi în corp ani de zile. Fenomenul de molecular mimicry sau prin acumularea de metale sau substanțe anorganice toxice care se lipesc la proteinele structurale și le fac „non-self”, sistemul imun nu le mai recunoaște ca „self”, ca proprii și le atacă ca „non-self”, autoimun.
Hello Sănătate TV: Deci practic, organismul luptă împotriva…
Prof. John Ionescu: Contra propriilor structuri, exact. Deci în astfel de cazuri am obținut un rezultat excelent, prin două metode: crema respectivă, cu efect care l-a protejat și în continuare.
Hello Sănătate TV: Crema Solaris.
Prof. John Ionescu: Solaris, da.
Hello Sănătate TV: Cu factor de protecție 25.
Prof. John Ionescu: Da. De fapt, factorul este mult mai mare de 25, este în jur de 50, dar de ce am scris 25? Pentru că pentru factorul central de protecție, și anume chelatorul, nu există în cosmetica modernă, factorul de protecție solară nu este calculat. Dar noi știm foarte bine că efectul este cam la 50, însă acest factor nou-nouț nu este calculat pentru efectul antirid, de factor de protecție solară, nu avem acest calcul.
Hello Sănătate TV: Și această cremă o folosim doar pentru față?
Prof. John Ionescu: Nu. Pentru cine merge la mare în sezonul estival recomandăm folosirea acestei creme, pe tot corpul, înainte de a ieși la soare, în hotel să se facă aplicarea și după un sfert de oră, ca să intre în piele, ieșim la plajă. Încă ceva.
Hello Sănătate TV: Când am intrat în apă?
Prof. John Ionescu: Foarte bună întrebarea. Intrarea în apă va spăla o bună parte din această cremă.
Hello Sănătate TV: Și atunci nu va rămâne cantitate suficientă care să protejeze pielea.
Prof. John Ionescu: Exact. Și atunci, ce facem?
Hello Sănătate TV: Reaplicăm.
Prof. John Ionescu: Nu. Întâi faceți un duș, pentru că nu e bine să aplici peste apa sărată, faci un duș, ai reaplicat crema și poți sta la soare ore întregi, fără să te arzi. Ore întregi. Și la copiii mici, la fel de eficient. Dar, cum ai intrat în apă, mai aplici o dată la ieșirea din apă.
Hello Sănătate TV: Și între timp, mai facem și un duș.
Prof. John Ionescu: Da. Ai făcut duș, te-ai uscat și ai pus crema a doua oară și ai o bronzare cu o viteză extraordinară. Prima dată când norvegienii au luat de la noi produsele și suedezii au spus „E prima dată când mă bronzez, de când mă știu”.
Hello Sănătate TV: Deci nu s-a ars pielea și au reușit să se și bronzeze.
Prof. John Ionescu: Au reușit să se și bronzeze, da. Și de ce să se și bronzeze? Pentru că avem și precursori de melanină, aminoacizi care stimulează producerea propriei melanine în corp, în această formulă magică, ca să îi spunem așa. Deci ne protejăm de herpes, activăm bronzarea ultra rapid, deci în trei zile ești bronzat, fără nicio arsură. Și la copii, la fel de eficient.
Hello Sănătate TV: Și estompăm și ridurile, cumva?
Prof. John Ionescu: Exact. Ne protejăm de adâncirea ridului. Pentru revenirea la normal ca să spunem, pentru reducerea ridului avem o cremă specială care se numește Energo, cu fitohormoni și cu hormoni de genul genesteinei și daidzeinei din plante, care mimează rolul hormonilor estrogeni.
Hello Sănătate TV: Și fără efecte secundare, pentru că dacă ai luat terapie hormonală, cu substitut, există anumite riscuri, de apariție a cancerului la sân, la femei, de exemplu. Fiind o cremă pe care o aplici pentru ridurile din jurul ochilor, aceste efecte secundare bănuiesc că dispar. Foarte important pentru femeile aflate la menopauză.
Prof. John Ionescu: Exact. Însă cantitățile de care vorbim sunt atât de mici pentru această zonă, deci nu au cum să afecteze în niciun caz o persoană care ar avea un cancer mamar, în niciun caz nu ar avea cum. Am publicat în mari reviste de specialitate, „Anti aging for professionals”, cum vedeți. Este revista europeană numărul 1 pentru anti-aging și iată articolul nostru, „The photo aging of the human skin”, ca Offprint, publicat acolo, în care lămurim aceste mecanisme noi de protecție contra îmbătrânirii, prin expunerea la lumina solară.
Hello Sănătate TV: Foarte interesant, domnule profesor, deci iată, aplicând crema potrivită, aplicând-o corect, îți protejezi organismul, adică nu te mai expui riscului de apariție a cancerului de piele și nici nu îți mai îmbătrânește pielea și te și bronzezi frumos, uniform, mai ales dacă nu ai genetic…
Prof. John Ionescu: Exact. Avem acești factori de stimulare a melaninei, cum vă spuneam, precursori de melanină, care accelerează încă o dată bronzarea naturală, nu cu bronzare artificială cu creme de estompare. Și la solar poate fi folosită crema, pentru că te protejează de îmbătrânirea la solar, fără discuții.
Hello Sănătate TV: Deci să reținem, Solaris SPF 25. O găsim și în România?
Prof. John Ionescu: Vestea bună este că colaboratorii cu care lucrez la toate aceste produse de Cell Energy capsule și așa mai departe, deci firma Zenyth a fost foarte bucuroasă să preia acest produs de la noi și să îl ofere publicului din România. Bănuiesc că din această lună va putea fi pus la dispoziție.
Hello Sănătate TV: Abia aștept să testez această cremă și spuneați de Energo, special creată pentru riduri și mai ales pentru doamne, după o anumită vârstă.
Prof. John Ionescu: Da, există încă o a treia cremă pentru ridurile deja formate, care, tot așa cu o combinație de antioxidanți și acești fitohormoni care mimează hormonii estrogeni, avem un efect foarte pozitiv.
Hello Sănătate TV: Adică ce nu mai produce organismul, pentru că femeia a intrat la menopauză, poți suplini cumva din exterior, aplicând cu regularitate această cremă în jurul ochilor. Foarte interesant tot ce povestiți, domnule profesor. Deci cumva, acea tinerețe fără bătrânețe, iată, dacă știi anumite trucuri, dacă folosești anumite creme, nu știu cât sunt de scumpe, sper să ni le permitem. Eu mă bucur că le găsim în România și sper să fie la un preț, adică să îți și permiți să le folosești cu regularitate.
Prof. John Ionescu: Din câte am înțeles de la colegii de la Zenyth, prețul va fi în orice caz mai ieftin decât prețul original din Germania. Nu poate decât să bucure publicul român.
Hello Sănătate TV: Exact și abia aștept să le testez.
Prof. John Ionescu: Cu plăcere.
Hello Sănătate TV: Mulțumim, domnule profesor. Mult succes în activitatea pe care o aveți acolo, la clinică, în Germania. Poate ne dați și câteva adrese, cum sunteți de găsit?
Prof. John Ionescu: Dacă regia poate să prezinte această ultimă imagine, cu adresa noastră de website. Mai avem și adresa pentru dietele personalizate, care au mare rol în toate patologiile cu care suntem confruntați la clinică. Fără o dietă personalizată nu poți opri, mai ales când ai ajuns acasă, fenomenul de inflamație. Orice aliment care nu știm că ne face rău, ne produce inflamație și, mai rău.
Hello Sănătate TV: Îmbolnăvire și îmbătrânire.
Prof. John Ionescu: Nu numai atât. Ne blochează capacitatea de a slăbi, dacă suntem supraponderali, pentru că alimentul greșit, alimentul fals care produce inflamația este imediat recepționat și, ca să spunem așa, catalogat de corpul nostru prin acumulare de apă. Corpul va acumula apă ca să dizolve factorul stresant care produce radicali liberi și ca atare, doamnele care încearcă să slăbească și mănâncă încontinuu alimente de care nu știu că sunt impropii și că le produc inflamație nu vor putea slăbi.
Hello Sănătate TV: Nu reușesc să slăbească…
Prof. John Ionescu: Da.
Hello Sănătate TV: Bun, dar această dietă o poți face, adică să afli la ce alimente ar trebui să fii atent și să îl elimini din listă, se poate personaliza doar la dumneavoastră în clinică. Aici în România nu le putem face?
Prof. John Ionescu: Trebuie făcute câteva teste. Se pot face câteva teste, dar nu tot ce trebuie, la centrul cu care colaborăm, la Centrul Quantum din București. Se pot face, unul sau două din trei, din testele specifice pentru obținerea unei diete într-adevăr personalizate.
Hello Sănătate TV: Foarte interesant. Bun, eu sper să reveniți și să mai povestim despre toate aceste lucruri minunate pe care le realizați. Vă mulțumesc din suflet, felicitări pentru tot ceea ce realizați, domnule profesor. Să aveți sănătate, energie și să vă fie bine, iar când reveniți în România să treceți la noi pe aici prin studio.
Prof. John Ionescu: Mulțumesc mult de invitație.
Hello Sănătate TV: Mulțumesc și eu. Să le mulțumim și noi celor care ne-au urmărit.