Invitata din această emisiune a Simonei Dragomir, Dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL, explică motivele pentru care un aer închis, plin de praf, fără interacțiune prea mare cu mediul exterior, poate provoca probleme de respirație.
Rolul nasului în procesul de respirație
Un aspect important în procesul de inspirație este acela de a se produce exclusiv pe nas, întrucât la nivelul mucoasei nazale au loc mai multe procese. Este vorba pe de-o parte despre filtrarea aerului, care în cazul în care prezintă impurități, cu ajutorul cornetelor nazale, va fi purificat și va intra în plămâni. Pe de altă parte, tot în cadrul mucoasei nazale se produce și încălzirea aerului, care, mai ales în perioadele reci, este nevoie să sufere această modificare, în urma căreia, la nivelul gâtului va avea temperatura de 36 de grade Celsius, potrivită pentru modul în care funcționează corpul. Mai mult, tot cu ajutorul nasului, aerul uscat este umidificat și astfel, nu vom avea senzația de uscăciune la nivelul gâtului.
Cum ne afectează praful respirația?
Praful reprezintă un aspect deranjant, care se așază în nas și care ne dă senzația că nu putem respira normal și că avem nasul uscat. În acest caz, cel mai bun lucru pe care putem să îl facem este să avem o toaletare corectă a nasului, cu apă de mare, zilnic, dimineața și seara.
Urmărind această emisiune, veți putea afla:
- Care sunt cauzele unui nas înfundat și apariției sforăitului?
- Cum influențează mediul închis buna funcționare a sistemului respirator?
- Care este modul corect de a ne curăța nasul?
Dați click pe emisiunea aflată la începutul acestui articol și aflați mai multe despre legătura dintre statul în casă și sforăit.
Vizionare plăcută!