Hai, să îți spun un secret! Nu ești singurul care a trecut sau trece prin așa ceva și, mai mult, este un fenomen normal în vremurile pe care le trăim, iar cel mai important, există o mulțime de metode prin care putem diminua și chiar conduce stresul și anxietatea spre ieșirea din viața noastră.
Ce tipuri de persoane se confruntă cu stresul și anxietatea?
Începând de anul trecut, întreaga populație a aflat ce înseamnă să treci printr-o pandemie. Statul în casă, munca și școala online, frica permanentă de a nu ne îmbolnăvi au creat scuturi pentru a putea fi protejați, însă în interior, sufletul are nevoie de atenția noastră. Astfel, au fost declanșate probleme de sănătate mentală, afectând atât populația tânără, cât și vârstnicii, atât persoanele singure, cât și familiile. Așadar, este un fenomen de care nu ar trebui să ne fie rușine și pe care să îl tratăm cu brațele deschise.
Cum gestionăm stresul și anxietatea?
- Terapie prin plutire
Devenit un termen cunoscut în străinătate, Float therapy sau Terapia prin plutire este o metodă prin care, plutind în apă cu sare, întreg corpul se relaxează, eliminând stresul și gândurile negative. Există astfel de centre și în România, specializate în tratamente de acest gen, însă, dacă îți dorești să te bucuri de un moment de relaxare din confortul casei tale, este foarte ușor.
Dacă dispui de o cadă, tot ce trebuie să faci este să o umpli cu apă caldă spre fierbinte, să adaugi sare grunjoasă, uleiuri esențiale sau spumă de baie al cărei miros te relaxează și să intri cu totul, concentrându-ți atenția pe respirație. Conștientizează inspirația, expirația și lasă-ți mintea să se liniștească. Fii concentrat pe senzațiile pe care ți le oferă această experiență și rămâi ancorat în momentul prezent, fără ca mintea să zboare în alte părți.
Băile fierbinți relaxează mușchii, creând o atmosferă liniștită, un cadru în care stresul și anxietatea parcă se evaporă.
- Curăță-ți casa!
Da, ai citit bine. Conform unui studiu cu privire la modalități de diminuare a stresului și anxietății, s-a dovedit faptul că un mediu curat va produce ordine și pe plan interior, mintea fiind mai organizată. Astfel, pentru că atunci când faci curățenie, aceasta este și o activitate fizică excelentă, iar sportul este un bun organizator al minții, te vei simți în formă și energic. Îți mai spun ceva. O casă dezordonată poate avea efecte negative asupra creșterii nivelului de cortizol din corp, hormonul responsabil pentru stres, așadar, a păstra o casă curată va avea numai efecte benefice asupra sănătății tale mentale.
- Plimbă-te cel puțin 10 minute în natură
Spuneam mai sus că sportul are efecte extraordinare asupra sănătății mentale. În aceeași manieră, plimbările în natură îmbunătățesc starea de spirit, nivelul de concentrare, tensiunea arterială și ritmul cardiac. Conform părintelui sociobiologiei și biodiversității, E.O. Wilson, oamenii au o relație nativă cu natura, iar mutarea lor din acest mediu poate crea probleme de sănătate. Așadar, unde să diminuăm stresul și anxietatea mai bine, dacă nu în natură?!
- Asigură-te că dormi suficient
Somnul este un foarte bun prieten al stării noastre fizice și emoționale. El este cel care influențează în mod direct comportamentul și modul în care ne simțim a doua zi după ce ne trezim. De aceea, fă tot posibilul să ai un număr cât mai mare de ore de somn și nu îți fie teamă că te vei simți rău dacă dormi mai mult decât de obicei, pentru că în realitate acesta este chiar un lucru bun. În momentul în care dormi mai mult decât ești obișnuit, vei avea tendința de a face activități care să te impacteze în mod pozitiv.
- Alege suplimente alimentare potrivite
Există un număr mare de suplimente alimentare menite să îmbogățească starea noastră de sănătate. Împreună cu o dietă echilibrată, aceastea fac un parteneriat excelent în diminuarea stresului. Printre suplimentele alimentare benefice sănătății mentale se află și Ashwagandha. Pe lângă beneficiile pe care le are pentru problemele de somn și nu numai, rădăcina de Ashwaghanda reduce senzația de stres și anxietate, diminuând semnificativ depresia, înlocuind-o cu o îmbunătățire semnificativă a stării de spirit. Totodată, magneziul și curcumina sunt două suplimente alimentare potrivite în diminuarea stresului și anxietății, cea de-a doua favorizând creșterea nivelului de serotonină și dopamină și astfel suntem plini de viață, motivați și fericiți.
- Ascultă muzică
Ai observat deja că muzica poate avea un efect liniștitor asupra stării tale de spirit în momentul în care ești agitat sau trist, dar probabil nu te-ai întrebat niciodată de ce se întâmplă acest lucru. Ei bine, muzica ajută mușchii să se relaxeze, iar în momentul în care mușchii sunt relaxați, automat mintea se liniștește și se detensionează. Sentimente precum optimism și pozitivitate rezultă din simpla acțiune de a asculta muzică, pentru că în momentul în care te concentrezi pe acordurile mângâietoare ale melodiei, stresul îți părăsește ușor corpul și simți eliberare.
Amintește-ți! În cazul în care te confrunți cu stres sau anxietate, cel mai important lucru este faptul că nu ești singur și mai mult, există metode pentru a diminua această stare, iar cercetătorii caută mereu și testează noi soluții pentru diminuarea acestor probleme.
Surse:
click.endnote.com/viewer?doi=10.1007%2Fs10597-020-00728-y&token=WzMwMDUyMTQsIjEwLjEwMDcvczEwNTk3LTAyMC0wMDcyOC15Il0.MqgiGEZMnr4jtyUqxSo8J-jE7yk
naturalhealth365.com/float-therapy-anxiety-3259.html
verywellmind.com/relieve-stress-with-a-bath-meditation-3144781
naturalhealth365.com/clean-your-home-mental-health-3668.html
naturalhealth365.com/nature-walks-stress-depression-3366.html
verywellmind.com/better-sleep-can-improve-stress-response-and-help-you-enjoy-positives-study-shows-5079820
naturalhealth365.com/ashwagandha-anxiety-3523.html
naturalhealth365.com/depression-anxiety-3111.html
verywellmind.com/music-as-a-health-and-relaxation-aid-3145191