Despre reumatism și această problemă serioasă întâlnită la tot mai multă lume discută Luana, alături de invitata sa, Dr. Anca Ionescu, medic specialist reumatologie.
Se întâmplă ca pacienții să meargă la doctor, acuzând anumite dureri, dar acolo să fie nevoie de mai multe investigații, pentru a afla cauza și locul din care începe durerea. De aceea, este nevoie de investigații suplimentare, de cele mai multe ori imagistice, de tipul: radiografii, ecografii musculo-scheletale, dar și investigații mai complexe de tip RMN sau CT. Mai mult, sunt necesare și testele neurologice, pentru a se determina dacă este vorba despre o problemă a forței musculare pe segmentul afectat.
În procesul de remediere a bolilor reumatice, esențială este legătura dintre medic și pacient, care ar trebui să colaboreze permanent. În același timp, controlul bolii stă în mâinile pacientului, deoarece lui îi revine rolul de a respecta tratamentul non-farmacologic, care presupune: controlul greutății, adoptarea unui stil de viață activ, care nu include sedentarismul, acesta fiind motivul pentru care tot mai mulți tineri se confruntă cu artroze.
În această emisiune, discuția se concentrează pe:
- Care sunt principalele boli articulare de tip degenerativ?
- Care sunt mecanismele de acțiune ale bolilor articulare?
- Care sunt cele mai noi soluții pe care le avem la dispoziție pentru controlul și ameliorarea durerii?
- De ce este importantă o abordare multidisciplinară a durerii?