Este normal să ne confruntăm din când în când cu episoade în care ne dorim să facem ceva, iar în următoarea secundă nu mai ținem minte despre ce era vorba. În funcție de vârstă, uitarea reprezintă un aspect al vieții de care ne lovim inevitabil. La copiii mici, pentru că sunt în creștere, iar dezvoltarea se produce la nivelul întregului corp, este normal ca atunci când sunt suprasolicitați să nu poată ține minte toată cantitatea de informație. Cu toate acestea, aspecte precum dieta echilibrată, mișcarea și educația reprezintă factori care influențează capacitatea de concentrare și memoria.
Despre cauzele, simptomele și tulburările de memorie discută în această emisiune Simona Dragomir, alături de invitata sa, Dr. Bianca Nițu, medic specialist neurologie.
Antrenarea creierului este esențială, împreună cu un stil de viață activ și sănătos, alături de o organizare eficientă a task-urilor care trebuie îndeplinite. De asemenea, lipsa de somn reprezintă un factor perturbant pentru capacitatea de concentrare, putând provoca o falsă tulburare de memorie.
În identificarea potențialelor tulburări de memorie, esențială este observarea anumitor situații în care ne confruntăm constant cu episoade de uitare. De asemenea, cei din jurul nostru au un rol important în semnalarea acestor probleme, însă este nevoie să ținem cont dacă nu cumva capacitatea de concentrare ne este afectată din cauza unui eveniment stresant sau unul care ne-a provocat emoții puternice.
Printre subiectele abordate în această emisiune, amintim:
- Care sunt cauzele tulburărilor de memorie?
- Ce sunt demențele și cum se manifestă?
- Pe cine afectează demența? Care sunt factorii de risc?
- Când ar trebui să ceri ajutorul unui medic neurolog?
- Ce investigații ar trebui să facă o persoană care are istoric familial de demență?
- Cum pot fi prevenite demențele?
Urmăriți întreaga emisiune din prima parte a acestui articol și convingeți-vă de importanța depistării la timp a tulburărilor de memorie.
Vizionare plăcută!