Știai că o pierdere de 2% din fluidele corporale este considerată deshidratare de nivel mediu, însă se poate asocia cu o scădere cu până la 20% a energiei organismului?
Deshidratarea este o problemă cu multiple consecințe negative asupra organismului și totuși este de foarte multe ori ignorată. Pe de o parte multe persoane nu înțeleg importanța hidratării organismului, pe de altă parte noi toți nu luăm în seamă semnele deshidratării.
Se știe că setea este principalul semnal al deshidratării, dar momentul când ea intervine înseamnă de fapt că organismul suferă deja din cauza unei cantităţi pera mici de lichide de ceva vreme. Gândește-te doar de câte ori uiți să bei apă sau te trezeşti că ai gura uscată?
Cauze ale deshidratării
– Consumul insuficient de lichide
– Consumul de substanțe care contribuie la deshidratare (de exemplu cafeaua, sucurile carbogazoase dulci, alcoolul)
– Diareea, voma
– Febra
– Efortul fizic
– Canicula
– Aerul uscat
– medicamentele diuretice, antihistaminice și altele
– Anumite afecțiuni precum diabetul sau tulburări renale.
Printre efectele deshidratării se numără:
– Oboseala și somnolența, mai ales la copii
– Fluxul de urină redus
– Constipația
– Durerile de cap
– Senzația de gură și ochi uscați
– Amețeala, dificultățile de concentrare
– Fluctuări emoționale, irascibilitate
– Hipotensiune
– Crampe musculare
– Piele uscată și crăpată
– Infecții urinare
– Afecțiuni renale.
Atenţie!
Chiar și o deshidratare ușoară a organismului înseamnă un stres pentru inimă, astfel că deshidratarea trebuie evitată mai ales de persoanele cu afecțiuni cardiovasculare.
Bine de știut!
• Chiar și deshidratarea moderată a organismului încetinește metabolismul.
• Persoanele cu probleme articulare trebuie să evite deshidratarea, întrucât articulațiile vor fi direct afectate.
• Persoanele supraponderale trebuie să consume mai multe lichide decât alte persoane de aceeași vârstă.
• Chiar și persoanele care au ascită (acumularea de lichid în abdomen) trebuie să consume lichide. Cantitatea de lichide este mai mică în astfel de cazuri, însă reducerea drastică a apei nici nu va rezolva problema ascitei și ca avea și efecte negative suplimentare.
• Deshidratarea afectează toate organele și țesuturile. În mod special afectate sunt procesele de detoxifiere din organism.
• Performanțele sexuale precum și fertilitatea sunt afectate de deshidratare. Fără lichide suficiente în organism este afectată producția de lichid seminal, respectiv de lubrifianți vaginali și scade și capacitatea de efort.
• Este mai bine să bei apă înainte de masă decât în timpul mese. Vei consuma mai puțină mâncare deoarece stomacul tău va da mai repede senzația de „plin” și în plus nu riști să confunzi setea cu foamea. Pe de altă parte consumul de apă în timpul mesei încetinește digestia și poate provoca balonare.
Un organism hidratat funcționează mai bine. Obișnuiește-te să bei apă, ceaiuri și sucuri naturale și vei avea numai de câştigat!
10 comentarii. Leave new
De ce pielea continua sa fie uscata cand beau 2 l apa/zi? Nu ma dau cu crema pe intreg corpul zilnic pentru ca nu mi se pare sanatos!
De cand consum Colonhelp am invatat sa ma hidratez. Merg la fotbal cu 4 l de apa dupa mine!! Dupa meci..beau aproape 1 1/5 l apa si apoi incep sa beau treptat cantitati mai mici, insa constante. Ma simt si foarte usor de cand nu mai am abdomenul umflat!
De cand e canicula simt ca nu am energie, nu am chef de nimic, nu am pofta de mancare!
Atentie sporita cu ce ne hidratam!!! Multi fac greseala de a bea sucuri dulci si reci pentru a se racori- gresit!! Sucurile carbogazoase din comert produc deshidratare, nu tin de sete, doar ne pacalesc. Chimicalele pe care le ingeram odata cu lichidul fac mai mult rau decat va inchipuiti.
Toata lumea imi spune sa ma hidratez ca am pielea foarte uscata!! Este enervant sa iti spuna cineva asa mai ales cand stii ca bei foarta multa apa! Sunt barbat, nu imi pot da cu creme..in plus as transpira excesiv!
Nu este vorba doar despre apa, lichid nu insemana doar apa dar nici sucuri cu chimicale. Pentru asigurarea necesarului zilnic de lichide se pot consuma si supe, ciorbe, sucuri naturale, etc.
Cumva si unghiile au de suferit daca nu ne hidratam corespunzator.
Nici eu nu reuseam sa consum 2l de lichide pe zi, dar de cand am inceput cura cu ColonHelp reusesc sa beau mai multa.
Nu este greu sa ne obisnuim organismul sa consum 2l de lichide pe zi. Eu credem ca nu o sa reusesc niciodata, dar treptat am reusit.
Ieri cand au fost declarate 38 grade Celsius m-a durat foarte rau capul si la un moment dat ma intepa inima. Nu stiu daca era vorba de deshidratare, bausem cam 2 l apa! Cred ca fost doar un disconfort al organismului, o grea acomodare cu temperaturile ridicate.