Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Cardiopatia ischemică: O boală ce nu ține cont de pandemie

Autor:

În ciuda faptului că în Europa mor din cauza cardiopatiei ischemice 1,8 milioane de oameni pe an, adică 20% din totalul deceselor, pandemia și teama de infectare ne-au făcut să evităm controalele medicale de rutină și chiar să ignorăm anumite simptome pe care, în trecut, le-am fi adresat de urgență serviciilor specializate. Consecințele acestor evitări sunt, desigur, dramatice.

Vezi toate articolele despre:
boli cardiovascularecardiologiecardiopatie ischemicăobezitate

În apariția cardiopatiei ischemice sunt foarte importanți factorii de risc. Obezitatea, sedentarismul, dislipidemiile, diabetul zaharat si fumatul sunt factori care acționează atât singuri, cât și împreună. Cu cât, la un anumit individ, sunt prezenți mai mulți factori de risc, cu atât boala coronariană este mai probabilă.

Despre tot ce trebuie să știm în caz de cardiopatie ischemică vorbim cu Simona Dragomir și Dr. Călin Popa, medic primar chirurgie cardiovasculară.

  • Infarctul miocardic, angina pectorală, boala coronariană, sindrom coronarian fac oarecum trimitere către același fenomen: una sau mai multe artere ale inimii sunt înfundate sau sunt pe cale de a se bloca.
  • Factorii de risc joacă un rol-cheie în apariția acestui fenomen, chiar mai mult decât componenta genetică. Astfel, obezitatea, sedentarismul, dislipidemiile, diabetul zaharat sau fumatul sunt factori formatori pentru apariția cardiopatiei ischemice. Mai mult, nu este nevoie să se suprapună efectele mai multor factori de risc. Chiar și un singur element din lista prezentată anterior este suficient pentru a crește riscul de boală cardiovasculară.
  • Persoanele care suferă de diabet pot avea această boală chiar și în lipsa durerii. Acest lucru duce la faptul că bolnavul apelează mult mai târziu la ajutorul unui medic.
  • Alte simptome care însoțesc cardiopatia ischemică sunt: tuse, amețeală, astenie (oboseală), sincope (leșin), edeme ale membrelor inferioare și creștere în greutate.

Pentru a afla mai multe informații despre simptome, tratament și investigații vă invităm să urmăriți întreaga emisiune printr-un simplu click pe linkul de la debutul acestui articol.

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
boli cardiovascularecardiologiecardiopatie ischemicăobezitate
Articolul anterior
Sănătatea sânului la orice vârstă
Articolul următor
Cum ne energizăm și cum scăpăm de frici și anxietăți în contextul actual?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo